ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΤΑ ΜΑΣΣΑΡΙ

Την Κυριακή, 29 Μαρτίου, στα Μάσαρι και στα πλαίσια της γιορτής του πορτοκαλιού, που διοργάνωσε ο πολιτιστικών Σύλλογος Μασάρων «Το Καμίρι» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή και του δικού μας χορευτικού τμήματος. Τα παιδιά του χορευτικού μας, 16 στο σύνολο χόρεψαν συρτό, ίσο, σούστα και ντιρλαντά και καταχειροκροτήθηκαν. Τη συμμετοχή της Ένωσής μας προλόγησε ο Πρόεδρός μας κ. Κωνσταντινίδης Γεώργιος, ο οποίος ευχαρίστησε τη διοίκηση του πολιτιστικού Μασάρων για την πρόσκληση του στην Ένωση, ώστε να συμμετάσχει στην εκδήλωση. Η συμμετοχή του χορευτικού μας τμήματος ήταν η πρόβα τζενεράλε για την εκδήλωση της 1ης Μάη στην Κάλυμνο για την παραλαβή της Λάρνακας του Αγίου Σάββα. Ευχαριστούμε τα παιδιά μας που τρέχουν και κοπιάζουν κάθε φορά που τα καλούμε και τους ευχόμαστε να έχουν τέτοιες καλές παρουσίες και στο μέλλον.

Η ΚΑΛΥΜΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΑΣ

Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου πραγματοποίησε καλυμνιακή βραδιά, το Σάββατο, 28 Μαρτίου, στην αίθουσα της Ένωσης, εγκαινιάζοντας το καφενείο της, που θα λειτουργεί καθημερινά, για να συγκεντρώνονται οι συμπατριώτες μας, για ταβλάκι, καφέ, μεζέδες και διασκέδαση, κάτι που ζητούσαν άλλωστε από καιρό. Η βραδιά είχε μεγάλη επιτυχία, αφού συνοδεύτηκε από τα παιδιά της παραδοσιακής ορχήστρας της Ένωσης, που για πρώτη φορά έπαιξε και τραγούδησε κερδίζοντας το θαυμασμό όσων συμπατριωτών μας παρευρέθηκαν εκεί. Γι αυτό ευχαριστούμε θερμά το μέλος της Διοίκησής μας και υπεύθυνο της ορχήστρας κ. Δεδεθάτο Μιχάλη, που σε πολύ λίγο χρόνο κατάφερε να μαζέψει τα παιδιά αυτά, που έπαιξαν σαντούρι, βιολί και λαούτο με κέφι και μεράκι.
Προσφέρθηκαν ποτό και παραδοσιακά και μεζεδάκια. Ο καφενές μας δοκιμάστηκε για πρώτη φορά και τα κατάφερε. Θα υπάρξουν λοιπόν και επόμενες φορές στη συνέχεια, για τις οποίες θα ενημερώνουμε τα μέλη μας αλλά και τους φίλους μας. Ζητούμε συγνώμη, εάν δεν ειδοποιήθηκαν με τηλεφωνικά μηνύματα όλα τα μέλη μας, αλλά αυτό δεν έγινε για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για το γεγονός ότι ο χώρος είναι σχετικά περιορισμένος και δεν είχαμε γνώση της προσέλευσης των μελών που θα εκδήλωναν ενδιαφέρον να έρθουν. Επιφυλασσόμαστε την επόμενη φορά να υπάρξει πρόσκληση σε όλους.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

6 ΧΡΥΣΑ –2 ΑΡΓΥΡΑ ΚΑΙ 3 ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ για τα Καλυμνάκια ….

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Δωδεκανήσου Παμπαίδων – Παγκορασίδων

Δύσκολες συνθήκες, καλές επιδόσεις …..

Ο δυνατός άνεμος που επικρατούσε στο «Αθλητικο Κεντρο Κλλιπατειρα « πραγματικά δυσκόλεψε τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι νεαροί αθλητές και αθλήτριες .
Ωστόσο στους διοργανωτές αλλά και στους προπονητές έμεινε η ευχαρίστηση ότι τα παιδιά πέτυχαν ικανοποιητικές επιδόσεις στο Διασυλλογικο Πρωτάθλημα Δωδεκανήσου στις Κατηγορίες Παμπαίδων – Παγκορασίδων .
Μάλιστα ορισμένα από τα παιδιά εξασφάλισαν την πρόκριση τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα καθώς έπιασαν τα όρια πρόκρισης….
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δίδυμα Καλυμνάκια της οικογένειας Ορφανού κάτοικοι Ρόδου εκτός από αριστούχοι μαθητές και μάλιστα με το απόλυτο 20 κατέκτησαν στο αγώνισμα 150 Μ το χρυσό και στα 600 Μ το χάλκινο.


ΧΡΥΣΑ
Ορφανός Αλέξανδρος 150 Μέτρα
Καρακωσταντής Άγγελος Σφαίρα
Καρδούλιας Γιώργος Δίσκος
Παρδαλού Χρυσάνθη 150 Μέτρα
Πασχάλη Ειρήνη Σφαίρα
Πασχάλη Ειρήνη Ακόντιο

ΑΡΓΥΡΑ

Καρδούλιας Γιώργος Σφαίρα
Βρούβης Μανώλης Δίσκος


ΧΑΛΚΙΝΑ

Γλυνάτσης Νίκος 300 Μέτρα
Ορφανός Φώτης 600 Μέτρα
Βαζανέλλη Μαρία 600 Μέτρα

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Την Παρασκευή 10 Απριλίου 2009 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Καλύμνου ,όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης μετά τη σχετική ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.
Την ανακοίνωση αυτή, έκανε ο κ. Βαληνάκης κατά την επίσκεψη του στο νέο Μουσείου την περασμένη Παρασκευή, 27Φεβρουαρίου. Όπως είπε ο κ. Βαληνάκης, το Υπουργείο Πολιτισμού ήδη ετοιμάζει σχετικό διαφημιστικό φυλλάδιο ,προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη προβολή του Μουσείο και η μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών. Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου θα γίνουν εκτός απροόπτου παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού βρίσκεται στην Πόθια στην περιοχή της Αγίας Τριάδας ,δίπλα στο Αρχοντικό του Βουβάλη. Στα 386 τμ των εκθεσιακών χώρων του νέου μουσείου πρόκειται να εκτεθούν μαρμάρινα και χάλκινα γλυπτά, πήλινα αγγεία ,ειδώλια, επιγραφές, εργαλεία, νομίσματα, λατρευτικά αντικείμενα και μικροτεχνήματα. Όλα τα εκθέματα θα φιλοξενηθούν σε 3 αίθουσες στο ισόγειο και στον όροφο.
Στην πρώτη αίθουσα θα υπάρχουν ευρήματα των προϊστορικών χρόνων καθώς κα άλλα από το ιερό του Δαλίου Απόλλωνα.
Στη δεύτερη αίθουσα θα υπάρχουν ευρήματα από τον οικισμό του Δάμου καθώς και χάλκινα αντικείμενα προερχόμενα από τη θάλασσα, μεταξύ των οποίων και «η Κυρά της Καλύμνου».
Τέλος στη τρίτη αίθουσα θα φιλοξενούνται ευρήματα των βυζαντινών χρόνων. Η λειτουργία του νεοσύστατου Αρχαιολογικού Μουσείου ,τα εκθέματα του οποίου σηματοδοτούν την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή της Καλύμνου ,είναι βέβαιο ότι θα δώσει την άλλη διάσταση στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας .Το κολοσσικό άγαλμα του Ασκληπιού και ο μαρμάρινος ενδεδυμένος κούρος που βρέθηκαν στον αποθέτη του κτήματος του Μιχάλη Χαλκίτη μαζί με το χάλκινο κεφάλι του Ιππέα και την «Κυρά της Καλύμνου» που βρέθηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού ,καθιστούν το νέο Μουσείο από τα καλύτερα του Αιγαίου.
ΠΥΓΗ: Νησιωτική Διαδρομή

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

25η Mαρτίου


• H πρώτη Ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο το 1807. Σ' αυτή ο μοναχός Νήφωνας όρκισε τους οπλαρχηγούς, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο τοu Γένους Επιφάνιο - Στέφανο Δημητριάδη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.
• H ελληνική σημαία με την επίσημη μορφή της οποίας καθορίστηκε το 1822 από το Σύνταγμα της Επιδαύρου, είχε σταυρό, ως σύμβολο της ορθοδοξίας.
• Η σημαία αυτή, αποτελούσε την επίσημη Ελληνική σημαία έως το 1978 (Η Επίσημη Σημαία του Ελληνικού κράτους. Καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978.) , οπότε και υιοθετήθηκε η "ναυτική", αυτή με τις οριζόντιες λευκές και γαλάζιες γραμμές. Το ριγωτό πρότυπο επιλέχτηκε λόγω της ομοιότητάς του με την κυματιστή θάλασσα που περιβάλλει τις ακτές της Ελλάδας.

• Η εκδοχή του λευκού σταυρού μέσα σε κυανό πλαίσιο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα παράλληλα με την πιο διαδεδομένη μορφή με τις ρίγες .
• (άλλη εκδοχή) Από το 1832 έως το 1974 η μπλε σημαία με τον κεντρικό απλό λευκό σταυρό χρησιμοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας και η σημερινή σημαία, με το σταυρό πάνω αριστερά και τις ρίγες, χρησιμοποιούνταν στο εξωτερικό
Τα χρώματα της σημαίας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων.
Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης,"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ".
Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, καθώς και τη συμβολή της Εκκλησίας στο σχηματισμό του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
• Σε όλους τους αγώνες του `Εθνους, οι `Ελληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το ιερό αυτό σύμβολο.
• Μπορεί κανείς να ξεχάσει το γενναίο σημαιοφόρο που σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά, τη στιγμή που έστηνε την ελληνική σημαία στην κορυφή του Μπιζανίου το 1912 . Στη μάχη που ακολούθησε, σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες για να μην πέσει η σημαία στα χέρια του εχθρού. Στο τέλος ο λοχίας, που είχε απομείνει, όρμησε στο ύψωμα, αγκάλιασε τη σημαία, κατρακύλησε αιμόφυρτος στην πλαγιά και όταν έφθασε στο διοικητή του τάγματος, στάθηκε όρθιος χαιρέτησε και ανάφερε στο διοικητή. "Κύριε διοικητά, έχω την τιμή να σας παραδώσω τη σημαία". Και έπεσε νεκρός.
• Η Ιστορία μας είναι γεμάτη από τέτοια περιστατικά αυτοθυσίας για την προστασία της σημαίας μας.

ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ΡΗΓΑΣ

Ο Ρήγας Βελεστινλής υπήρξε πρωτεργάτης και κορυφαίος εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού . 'Ενας πραγματικός εθνομάρτυρας που δεν δίστασε να θυσιάσει τη ζωή του στον αγώνα του για ελευθερία και δικαιοσύνη. Οραματίστηκε μια Ελλάδα ελεύθερη και αγωνίστηκε με πάθος για την αφύπνιση του σκλαβωμένου ελληνικού λαού. Στο πρόσωπο του συμπυκνώθηκαν όλοι οι πόθοι των ελλήνων για ελευθερία.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
«'Οταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν συλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «που πάτε εδώ να πολεμήσετε με «σιταροκάραβα βατσέλα»,αλλά ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
«Η πατρίδα του κάθε ανθρώπου και η θρησκεία είναι το παν και πρέπει να θυσιάζη και πατριωτισμόν και να ζη αυτός και οι συγγενείς του ως τίμιοι άνθρωποι εις την κοινωνία. Και τότε λέγονται έθνη, όταν είναι στολισμένα με πατριωτικά αιστήματα, το αναντίον λέγονται παλιόψαθες των εθνών και βάρος της γης"
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ "Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθής μέσα σου να λαχταρίζη κάθε είδος μεγαλείου."
Διονύσιος Σολωμός
Ο Διονύσιος Σολωμός υπήρξε εκτός από κορυφαίος 'Eλληνας ποιητής και ένας σπουδαίος πατριώτης. Ο αγώνας του 1821 τον συγκλόνισε. Τα οράματα του αγωνιζόμενου γένους προσπάθησε να τα εκφράσει μέσα από την ποίηση του.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε ο πρώτος κυβερνήτης του νεοελληνικού κράτους. Σπουδαίος πολιτικός και έξοχος διπλωμάτης έδωσε τη δικιά του μάχη για την ελευθερία της Ελλάδας και πάλεψε για την ανασυγκρότηση του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

11 ΧΡΥΣΑ –10 ΑΡΓΥΡΑ ΚΑΙ 5 ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ


11 ΧΡΥΣΑ –10 ΑΡΓΥΡΑ ΚΑΙ 5 ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ –ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
Με αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 4 Μαρτίου και την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009 στο Αθλητικό Κέντρο «Καλλιπάτειρα», οι Πανδωδεκανησιακοί Αγώνες Στίβου Γυμνασίων-Λυκείων για το σχολικό έτος 2008-2009.
Στους αγώνες έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες από τα Γυμνάσια και τα ΓΕ.Λ. –ΕΠΑ.Λ. της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, της Σύμης και της Λέρου. Συνολικά συμμετείχαν 167 μαθητές και μαθήτριες Λυκείων και 162 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων. Από αυτούς προκρίθηκαν για τη Β’ Φάση των αγώνων Στίβου 20 μαθητές και μαθήτριες Λυκείων και 22 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων. Η Β’ Φάση των Σχολικών Αγώνων Στίβου θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2009
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της Καλύμνου κατέκτησαν 11 χρυσά 10 αργυρά και 5 χάλκινα μετάλλια . Για τη Β΄Φάση από την Κάλυμνο προκρίθηκαν 2 παιδιά από το Γυμνάσιο και 9 παιδιά από το Λύκειο.
Τα αποτελέσματα και οι θέσεις που κατέλαβαν οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Καλύμνου κατά αγώνισμα παρατίθενται παρακάτω:
ΑΓΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
3000 μ.
1ος ΒΕΛΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 12.02.40
ΣΦΑΙΡΑ
1ος ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 14,58 μ (ΠΡΟΚΡ)
80μ.
2ος ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 10.93
ΔΙΣΚΟΣ
2ος ΝΥΣΤΑΖΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 30,53 .
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
600μ
1η ΧΑΝΤΖΑΡΙΔΗ ΝΙΚΗ 1.46.00 (ΠΡΟΚΡ)
2.000μ
2η ΣΤΑΜΠΟΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 8.20.20
ΜΗΚΟΣ
2η ΜΥΤΙΚΑ ΘΕΜΕΛΙΝΑ 4,80 μ.
ΥΨΟΣ
2η ΠΑΡΒΑΝΤΩΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 1,30 μ.
ΣΦΑΙΡΑ
2η ΠΑΣΧΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ 10.36 μ.
80 μ
3η ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΝΝΑ 12.11
ΑΓΟΡΙΑ ΛΥΚΕΙΩΝ200μ
1ος ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 26.15
ΥΨΟΣ
1ος ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 1,86 (ΠΡΟΚΡ)
ΣΦΑΙΡΑ
1ος ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 13,25 μ.(ΠΡΟΚΡ)
3ος ΚΟΥΛΛΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 11,16μ
ΔΙΣΚΟΣ
2ος ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 34,03μ.
3ος ΓΛΥΝΑΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 30,15 μ
100 μ.
2ος ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΘΕΟΛ. 12.77
ΑΚΟΝΤΙΟ
3ος ΜΕΪΜΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 34,93μ.
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΛΥΚΕΙΩΝ
1500μ
1η ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ ΜΑΡΙΑ 5.02.00 (ΠΡΟΚΡ)
ΥΨΟΣ
1η ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ 1,60 Μ (ΠΡΟΚΡ)
3η ΜΑΡΚΟΥ ΜΑΡΙΑ 1,35 μ
ΜΗΚΟΣ
1η ΝΤΟΥΝΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 5,13Μ (ΠΡΟΚΡ)
ΣΦΑΙΡΑ
1η ΚΑΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 12,62 μ.(ΠΡΟΚΡ)
2η ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΝΟΜΙΚΗ 11,08 (ΠΡΟΚΡ)
400 μ.
1η ΚΟΡΦΙΑ ΕΥΔΟΚΙΑ 62.90 (ΠΡΟΚΡ)
2η ΤΣΟΥΛΦΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 62.95(ΠΡΟΚΡ)

Στο φουλ οι «μηχανές» του Δήμου για το νέο πλοίο: KALYMNOS STAR II


Το KALYMNOS DOLPHIN το αποσύρει η ΑΝΕΚ. Δεν πρόκειται να κάνει άλλο δρομολόγιο στη γραμμή Κάλυμνος-Μαστιχάρι. «Εκλεισε τον κύκλο του», είπε ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος και το προεδρείο της ΑΝΕΚ. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες σε εποχές δύσκολες για την εξυπηρέτηση του τουρισμού αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Η πρόσφατη όμως βλάβη, αν και ασήμαντη, ήταν η δεύτερη και το διοικ. σ/λιο της ΑΝΕΚ αποφάσισε να το «δέσει». Ως σκάφος είναι πολύ δυνατό και «καλοτάξιδο», αντέχει δυνατές φουρτούνες. Επίσης, μηχανικά και ηλεκτρολογικά δεν έχει κανένα πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά το διοικ. σ/λιο της ΑΝΕΚ, από τη μια, θέλει στο στόλο της πλοία υψηλών προδιαγραφών, κι από την άλλη, θέλει να δώσει τέλος στην κατασυκοφάντηση και τον ανελέητο πόλεμο που δέχεται το δύσμοιρο KALYMNOS DOLPHIN και η εταιρία. Επειδή όμως το κάθε κακό φέρνει και καλό («ουδέν κακόν αμιγές καλού»), η αιφνίδια απόσυρση του DOLPHIN επίσπευσε την απόφαση για την αγορά νέου πλοίου, επιπέδου και μεγέθους του KALYMNOS STAR (γι’ αυτό και χρησιμοποιήσαμε φωτο του STAR με την επιγραφή: KALYMNOS STAR II. ( πυγή η Αργώ της Καλύμνου )

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Συμμετοχή Ένωση Καλυμνιων Ρόδου

Η Ένωση Καλυμνιων Ρόδου προσκαλεί όλα τα μέλη της στη γιορτή του πορτοκαλιού.


Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΚΑΛΥΜΝΟΣ


Η «ψαριά» μιας μηχανότρατας έφερε στην επιφάνεια ένα αρχαιολογικό εύρημα που βρισκόταν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, στο Αιγαίο.Πρόκειται για τμήμα μεγάλου αγάλματος και συγκεκριμένα για χάλκινο κορμό με άνω άκρα θωρακοφόρου άνδρα, ύψους περίπου 1,60 μ., το οποίο «ψάρεψε» χτες τα ξημερώματα η μηχανότρατα «Καπετάν Θέμελης» και το παρέδωσε στο Λιμεναρχείο Καλύμνου.«Είναι βαρύ πράγμα, έχει όστρακα επάνω του, αλλά γενικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ζυγίζει πάνω από 100 κιλά και μοιάζει να είναι μέρος αγάλματος ενός άνδρα που φοράει κάτι σαν χλαμύδα. Το ένα χέρι είναι στην ανάταση, σαν να δείχνει κάτι, ενώ το άλλο χέρι είναι στη μέση του», λέει ο ιδιοκτήτης της μηχανότρατας Μιχάλης Κουφάκης.Ο έμπειρος Καλύμνιος ναυτικός, μαζί με τον κυβερνήτη του σκάφους Θεολόγο Μούγκρο και άλλους τέσσερις Αιγύπτιους αλιεργάτες τους ξεκίνησαν, προχτές, όπως κάθε βράδυ, για ψάρεμα. «Περίπου στις 4.30 τραβήξαμε επάνω και είδαμε ότι υπήρχε κάποιο αντικείμενο. Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν βαρέλι. Ανοίξαμε και είδαμε ότι ήταν ένα άγαλμα. Πρέπει να ήταν σε βάθος 35-40 οργιές. Ειδοποίησα αμέσως τον γιο μου, Θέμελη, και ξεκινήσαμε να γυρίσουμε στην Κάλυμνο. Ο γιος μου ειδοποίησε το λιμεναρχείο και γύρω στις 5 φτάσαμε στο λιμάνι», μας λέει ο καπετάν Μιχάλης.Το βαρύ άγαλμα κατέβηκε από τη μηχανότρατα «με ένα παλάγκο του σκάφους και φορτώθηκε σε ένα αυτοκίνητο. Οταν έφτασε στο λιμεναρχείο βοήθησαν 6-7 άνθρωποι να το ξεφορτώσουν», μας είπε ο 70χρονος ναυτικός.Οι άνδρες του Λιμεναρχείου Καλύμνου ενημέρωσαν την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, απ' όπου δόθηκαν οδηγίες για τη φύλαξη. Οπως έλεγαν ειδικοί, η συντήρηση αγαλμάτων, που βρέθηκαν στη θάλασσα, είναι μακρόχρονη, προκειμένου να αφαλατωθεί και να απομακρυνθούν οι θαλάσσιοι οργανισμοί .

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε 16-3-09 ο Δήμαρχος Καλυμνίων κος Γ. Ρούσσος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με θέματα που αφορούν την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία του νησιού μας, και τη δημοτική συγκοινωνία.
Αναφορικά με το πρώτο θέμα ο κος δήμαρχος ανακοίνωσε την από 18-3-09 έναρξη της έκδοσης ειδικού δελτίου θαλάσσιας πρόγνωσης για την περιοχή Καλύμνου- Κω από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, γεγονός που χαρακτήρισε ως μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην Κάλυμνο .
Η έκδοση του ειδικού δελτίου καιρού για την θαλάσσια περιοχή Καλύμνου-Κω, ήταν μια επιδίωξη της δημοτικής αρχής, η οποία μπόρεσε εν τέλει να υλοποιηθεί μετά από συστηματική πίεση και δραστηριοποίηση από πλευράς δήμου και ειδικότερα από τον πρόεδρο της ΑΝΕΚ κο Μ. Λελέκη και τον νομικό σύμβουλο κο Δ. Καρδούλια, τους οποίους ο κος δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Πρακτικά, η ανά τρίωρο έκδοση του ειδικού δελτίου καιρού, σημαίνει την αποφυγή των πολλών απαγορεύσεων απόπλου.

ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

15 χρόνια τώρα , γίνονται κάθε χρόνο οι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες Δωδεκανήσων . Φέτος έγιναν στην Ρόδο από 9 έως 13 Μαρτίου . Η Κάλυμνος ήταν ΠΑΡΟΥΣΑ και τα παιδιά μας διακρίθηκαν !
1ο ΓΕΛ & 1ο Γυμνάσιο : Β΄βραβείο στο Ελληνικό τραγούδι-Σύνολα
2ο Γυμνάσιο : Α΄βραβείο στο θέατρο1ο ΓΕΛ &
1ο ΕΠΑΛ : Γ' βραβείο στους παραδοσιακούς χορούς1ο ΓΕΛ &
3ο Γυμνάσιο : Α' βραβείο στο χορό και τη χορογραφία
Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 20 Μαρτίου.
Πυγή Νίκος Παπαδόπουλου

Από τη γιορτή της Ομοσπονδίας για την επέτειο της Ενσωμάτωσης – του Ν. Παπαδόπουλου


Χθεσινή εκδήλωση της Ομοσπονδίας, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας. Οπως ήταν φυσικό συμμετείχε και η Ενωση Καλυμνίων Αττικής με το χορευτικό της, που χόρεψε τον "πατροπαράδοτο" Ισσο , σούστα για να κλείσει το πρόγραμμά του με το "μηχανικό", που χόρεψε ο Αντώνης Κωλέττης.
Αφού "απηύθυναν χαιρετισμούς" οι "εκ Δωδεκανήσου" πολιτικοί μας (παρευρέθησαν οι κ.κ. Βαληνάκης, Νεράντζης, Ζαγορίτης, Παυλίδης (απο ΝΔ) Ζωίδης , Διαμαντίδης , Κασσάρας (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και η κ. Αράπογλου (ΛΑ.Ο.Σ), ο κ. Κων/νος Πάχος (συγγραφέας) έκανε μία τιμητική αναφορά στην ιστορική πορεία της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων και τους ιδρυτές της.
Στο τέλος του 1ου μέρους, η Ομοσπονδία (η Πρόεδρος κ. Χαραλαμποπούλου με τους προέδρους των συλλόγων των 3 νησιών) επέδωσε τιμητική πλακέτα στο σεβ. Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιο για την πολυετή παρουσία και προσφορά του στα Δωδεκάνησα.Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης , αντιπροσωπίες των συλλόγων κάθε νησιού χόρεψαν τοπικούς χορούς με την συνοδεία ζωντανής μουσικής (βιολί, λαούτο, λύρα, σαντούρι) . Μπορεί να είχε μεγάλη διάρκεια (μέχρι τις 10.30 μ.μ.!) αλλά ο κόσμος έμεινε μέχρι το τέλος και ήταν κι ευχαριστημένος….....

Τονωτική ένεση για την Κάλυμνο…..

Τονωτική ένεση για το νησί μας είναι η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Δωδεκανήσου να πραγματοποίηση εκδρομή την Πρωτομαγιά στην Κάλυμνο.
Οι εκατόν τριάντα εργαζόμενοι μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους θα παραμείνουν για τέσσερεις μέρες στο νησί.
Είμαστε σίγουρη ότι η ομορφιά του νησιού και η Καλύμνικη φιλοξενία θα τους ενθουσιάσει ..
Ευχόμαστε να περάσουν καλά !!!!

Νέα εποχή για την Ολυμπιακή Αεροπορία

Στις 9 Αυγούστου, ένας ακόμη νέος προορισμός προστίθεται στο δίκτυο των ΟΑ: το φημισμένο νησί των Σφουγγαράδων και της αναρρίχησης, η Κάλυμνος, συνδέεται πλέον απευθείας με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με συχνές πτήσεις. Η Κάλυμνος αποτελεί τον 36ο προορισμό Εσωτερικού και τον όγδοο στο Νομό Δωδεκανήσου.
Ο αριθμός των επιβατών των ΟΑ, που επιλέγουν να κάνουν ηλεκτρονικά κράτηση εισιτηρίου, παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση, ξεπερνώντας έως και 50% τον αριθμό της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

που εξαντλούν την υπομονή των νησιωτών

Τα πλοία που... προσφέρουν οι εταιρείες είναι τα περισσότερα άνω των 30 ετών. Ετσι, για παράδειγμα, η ΑΝΕΚ προτείνει τη δρομολόγηση των πλοίων της «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» και «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», 34 και 31 ετών αντίστοιχα, να φέρουν σε πέρας το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου - Κάλυμνος - Κως - Ρόδος! Για ανάλογα δρομολόγια προτείνονται και τα γέρικα πλοία τύπου «ΜΙΛΕΝΑ», του εφοπλιστή Αγούδημου. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού έχουν προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις των νησιωτών, όπως φαίνεται από επιστολή που αναγκάστηκε να στείλει στο ΥΕΝ η Νομαρχία της Χίου, κάτω από την πίεση των κατοίκων του νησιωτικού νομού. Οπως τονίζεται, η δρομολόγηση αυτών των πλοίων «στη ζωτική γραμμή σύνδεσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί περαιτέρω υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, δε συντελεί στην τουριστική ανάπτυξη, δυσχεραίνει τη μετάβαση από και προς τα νησιά μας». Με άλλα λόγια, οι σκυλοπνίχτες των εφοπλιστών έχουν αρχίσει να εξαντλούν την υπομονή των νησιωτών.

Ένας 16χρονος Τσέχος είναι ο «Μπούμπκα» της αναρρίχησης

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης έχει προγραμματιστεί από τον Δήμο Καλύμνου να γίνει από τις 22 μέχρι τις 26 Μαΐου και ήδη οι συμμετοχές από διάφορες χώρες είναι πολλές. Μάλιστα, όπως λέει ο υπεύθυνος του δήμου κ. Γιώργος Χατζησμάλης, «το μεγάλο αστέρι του Φεστιβάλ θα είναι ο Άνταμ Όντρα, ένας 16χρονος πιτσιρικάς από την Τσεχία, ο οποίος έχει αφήσει με ανοιχτό το στόμα την παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα με τα κατορθώματά του». Μάλιστα, ο κ. Χατζησμάλης θεωρεί ότι «ο νεαρός Τσέχος είναι ίσως ο κορυφαίος και πιο ταλαντούχος αναρριχητής στον κόσμο και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Άνταμ Όντρα αποτελεί την απάντηση της αναρρίχησης στον στίβο και στο φαινόμενο Σεργκέι Μπούμπκα στο άλμα επί κοντώ».

Ο παράδεισος των αναρριχητών

«Βρίσκομαι σε κάτι σαν τεράστιο βαθύ πηγάδι, κοιτάζοντας προς τα πάνω βλέπω έναν ήρεμο μπλε ουρανό που ραβδώνεται με λευκά σύννεφα. Μια κατσίκα και το μικρό της με παρακολουθούν από ψηλά, μπερδεμένα από την παρουσία μου. Κλειστοφοβικός από τη φύση μου δεν εξερευνώ ποτέ τις σπηλιές ή τις τρύπες στη γη, αλλά αυτή είναι διαφορετική». O Αμερικανός αναρριχητής Σαμ Μάμετ περιγράφει με αυτόν τον τρόπο τη σπηλιά Αλατσία, ή αλλιώς Σικάτη «στο μακρινό ελληνικό νησί Κάλυμνος. Μια τεράστια ελλειπτική τρύπα σε μια έρημη από ανθρώπους πλαγιά που κυριαρχεί η μυρωδιά από τσάι του βουνού, θυμάρι και άλλα άγρια φυτά που αναπτύσσονται στα ξερονήσια. Η σπηλιά, σύμφωνα με τις τοπικές δοξασίες, ήταν ιδανική κρύπτη για τον θησαυρό των πειρατών». Ο Σαμ Μάμετ είναι ένας από τους εκατοντάδες επισκέπτες της Καλύμνου οι οποίοι την επέλεξαν για τις φυσικές της πίστες αναρρίχησης. Η Κάλυμνος δεν είναι μόνο το νησί των σφουγγαράδων, αλλά εξελίσσεται τώρα σαν ο «παράδεισος των αναρριχητών όλου του κόσμου». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο βιβλίο των εντυπώσεων από την Κάλυμνο ένας από τους επισκέπτες της, «είναι σαν να κατέβηκε στο νησί ο Θεός με ένα γιγαντιαίο φτυάρι και έσκαψε όσο μπορούσε περισσότερες σπηλιές και εντυπωσιακούς γκρεμούς». Τα τοπία για αναρρίχηση στην Κάλυμνο είναι μαγευτικά. Μεγάλες σπηλιές με σταλακτίτες που κρέμονται πάνω από τα νερά της θάλασσας, αποτελούν μια πρόκληση για όλους όσοι ασχολούνται με το σπορ αυτό και κατατάσσουν το νησί στην πρώτη θέση διεθνώς. Είναι μια μορφή ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που στα ελληνικά νησιά δοκιμάζεται σκληρά η «κλασική» συνταγή για την προσέλκυση επισκεπτών. Τα μοναδικά ασβεστολιθικά πετρώματα και οι πάνω από 800 διαδρομές συγκεντρώνουν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες αναρριχητές που έρχονται για να σκαρφαλώσουν στα μοναδικής ομορφιάς βουνά και γκρεμούς της Καλύμνου. Και όπως λέει ο δήμαρχος του νησιού κ. Γιώργος Ρούσσος, «η Κάλυμνος με τη μαγευτική και μοναδική γεωφυσικά διάπλασή της αποτελεί έναν προορισμό για τον επισκέπτη που ζητάει κάτι παραπάνω από τα τετριμμένα. Έτσι, η άριστη ποιότητα των βράχων, η εύκολη και ολιγόλεπτη πρόσβαση σε συνδυασμό με τη συνταρακτική θέα που διαθέτουν τα πεδία της, την έχουν καθιερώσει σαν έναν από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο».

Εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε Ε/Γ- Υδροπτέρυγο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, σήμερα το πρωί, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην αριστερή κύρια μηχανή του Ε/Γ-Δ/Ρ «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΝΤΟΛΦΙΝ», το οποίο βρισκόταν στην είσοδο του λιμένα Καλύμνου εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι Μαστιχαρίου Κω προς Κάλυμνο, με δύο άτομα πλήρωμα και είκοσι έξι επιβαίνοντες.
Το πλοίο κατέπλευσε ασφαλώς, με ίδια μέσα, στην Κάλυμνο, όπου οι επιβάτες αποβιβάσθηκαν και η πυρκαγιά κατασβέστηκε από το πλήρωμα με συνδρομή προσωπικού του Λιμεναρχείου Καλύμνου. Δεν υπήρξε και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.Από την Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω πλοίου, μέχρι αποκατάστασης των ζημιών και προσκόμισης πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα Νηογνώμονα.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα νεοεκλεγέντα μέλη της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, τα οποία αναδείχθηκαν μετά τις εκλογές της 8ης Μαρτίου 2008, συγκεντρώθηκαν χθες, ημέρα Πέμπτη και ώρα 21.00, στην αίθουσα της Ένωσης Γ. Σεφέρη 30, για να προχωρήσουν στη συγκρότηση σε Σώμα της νέας Διοίκησης.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής :

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στο αξίωμα του Προέδρου με ψήφους 9.
ΞΥΠΟΛΥΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ->>- Αντιπρόεδρος ->>-
ΚΑΡΑΦΥΛΛΑΚΗ ΜΙΚΗ ->>- Γεν. Γραμματέα ->>-
ΖΕΡΒΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ->>- Ταμία ->>-
ΔΕΔΕΘΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ->>- Μέλος ->>-
ΞΥΠΟΛΥΤΑ – ΣΚΟΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ->>- Μέλος ->>-
ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΒΒΑΣ ->>- Μέλος ->>-
ΤΑΜΠΟΥΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ->>- Μέλος ->>-
ΚΑΛΙΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ->>- Μέλος ->>-

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» πραγματοποίησε την Κυριακή, 8 – 3- 09, στην αίθουσα της Ένωσης, Γ. Σεφέρη 30, Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής :

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΞΥΠΟΛΥΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του Αντωνίου με 131 ψήφους
ΖΕΡΒΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ του Νικολάου με 131 ψήφους
ΔΕΔΕΘΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του Εμμανουήλ με 118 ψήφους
ΣΚΟΝΗ – ΞΥΠΟΛΥΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Αντωνίου με 115 ψήφους
ΚΑΡΑΦΥΛΛΑΚΗ ΜΙΚΗ του Νικήτα με 80 ψήφους
ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΒΒΑΣ του Θεοφίλου με 72 ψήφους
ΤΑΜΠΟΥΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ του Νικολάου με 71 ψήφους
ΚΑΛΙΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αντωνίου με 56 ψήφους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δημητρίου με 53 ψήφους
ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΑ του Νικολάου με 39 ψήφους
ΤΗΛΙΑΚΟΥ ΒΙΚΗ του Αλεξίου με 23 ψήφους
ΣΟΦΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Ιπποκράτη με 21 ψήφους
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χρήστου με 21 ψήφους
ΠΟΝΗΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του Κων/νου με 15 ψήφους
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Ηλία με 13 ψήφους

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΚΟΝΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ του Παντελή με 94 ψήφους
ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΣΚΕΥΟΣ του Σπύρου με 55 ψήφους
ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του Γεωργίου με 50 ψήφους

Τα νεοεκλεγέντα μέλη ευχαριστούμε όλους τους συμπατριώτες μας, που μας τίμησαν με την παρουσία και την ψήφο τους, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Γονείς……

Πολλές φορές, αλλά όχι πάντοτε, η σχέση με τους γονείς δυσκολεύει καθώς μπαίνει ένας νέος άνθρωπος στην εφηβική ηλικία – συνήθως διότι ο νέος απαιτεί να έχει περισσότερη ελευθερία ενώ οι γονείς απαιτούν να έχουν περισσότερο έλεγχο στη ζωή του.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι εύκολη, ούτε κατορθώνεται από τη μια μέρα στην άλλη, διότι και οι μεν και ο δε ενεργούν ο καθένας σύμφωνα με τη φύση του: Είναι στη φύση του νέου ανθρώπου να γίνεται ανεξάρτητος και να μαθαίνει να στέκεται στα πόδια του. Είναι όμως και στη φύση του γονιού να προστατεύει και να καθοδηγεί τα παιδιά του.

Αυτό που μπορεί να κάνει ο νέος από τη δική του πλευρά για να βελτιώσει το κλίμα, είναι να τηρήσει ένα υγιές μέτρο: Ούτε να καταργεί απόλυτα τη δική του βούληση ώστε να κάνει πάντοτε ασυζητητί ότι λένε οι γονείς του, ούτε όμως να φτάσει στο σημείο να περιφρονεί τους γονείς και να μη λαμβάνει καθόλου υπ΄ όψη αυτά που ζητούν. Ελευθερία δεν είναι το να μη λαμβάνεις υπ’ όψη κανένα εκτός από τον εαυτό σου, αλλά το να ακούς άφοβα συμβουλές και επικρίσεις από οποιονδήποτε, και να κρίνεις έπειτα εσύ αν αυτά που άκουσες σου ταιριάζουν ή όχι.

Μερικές φορές νιώθουμε ότι οι γονείς μας δεν μας καταλαβαίνουν, ότι ζουν σε μια εποχή διαφορετική από τη δική μας, ή ακόμη ότι έχουν κάποιες αδυναμίες, φιλοδοξίες, ή “εγωϊσμούς”, που δεν τους επιτρέπουν να είναι οι καλοί και σοφοί γονείς που εμείς θα επιθυμούσαμε να είναι. Τέτοιες ώρες μας καταπιέζει ένα συναίσθημα απογοήτευσης, ίσως ακόμη και η σκέψη να απομακρυνθούμε από κοντά τους, να τους αποστραφούμε.

Μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να μάθουμε εμείς να μην περιμένουμε από τους γονείς μας περισσότερα από αυτά που είναι σε θέση να προσφέρουν. Αν μάθουμε να μην απαιτούμε πια από τους γονείς μας να είναι τέλειοι και ιδανικοί, αλλά τους αποδεχθούμε ως ανθρώπους που είναι βέβαια καλοπροαίρετοι μα έχουν ταυτόχρονα και τις αδυναμίες τους, τότε θα δημιουργήσουμε για τον εαυτό μας προϋποθέσεις ωρίμανσης. Τότε επίσης, θα έχουμε γυρίσει καινούργια σελίδα στη σχέση με τους γονείς μας, διότι θα είμαστε πια ικανοί – για πρώτη φορά – να τους προσφέρουμε κάτι και εμείς: Την ανεκτικότητα, την κατανόηση, τη στοργή και την αγάπη μας. Για τους γονείς μας, που παλεύουν κάθε μέρα σε μια σκληρή και άτεγκτη κοινωνία, αυτά είναι τα πιο πολύτιμα δώρα…

Φεστιβάλ αναρρίχησης.....

Μ ετά τα τρία ιδιαίτερα επιτυχημένα φεστιβάλ που έχουν προηγηθεί στο νησί των σφουγγαριών και της αναρρίχησης, ο Δήμος Καλύμνου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του επόμενου φεστιβάλ για τον ερχόμενο Μάιο. Αναρριχητές όλων των επιπέδων από όποια χώρα του κόσμου και αν προέρχονται είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στη γιορτή της αναρρίχησης. Επίσημοι προσκεκλημένοι του φεστιβάλ θα είναι οι αδελφοί Remy, το φημισμένο στο χώρο μας ντουέτο, το οποίο κάθε χρόνο ανοίγει με πυρετώδεις ρυθμούς πάνω από 100 διαδρομές στο νησί. Το μεγάλο αστέρι της συνάντησης θα είναι ο Adam Ondra, ο 16χρονος πιτσιρικάς από την Τσεχία, ο οποίος έχει αφήσει με ανοικτό το στόμα την παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα, «καταπίνοντας αμάσητα» τα 9a και 9a+! Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στο kalymnos-isl.gr αλλα και στα 8a.nu, climbing.com.Θυμίζουμε πως το πρώτο φεστιβάλ στην Κάλυμνο “η Διεθνής Αναρριχητική Συνάντηση” διεξήχθη τον Οκτώβρη του 2000 με τη συνεργασία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών και την επίσημη συμμετοχή της διαπρεπούς γαλλίδας αλπινίστριας Catherine Destivelle. Συμμετείχαν ακόμα 180 περίπου αναρριχητές από 13 διαφορετικές χώρες. Παράλληλα, με έξοδα του Δήμου κυκλοφόρησε ο πρώτος αναρριχητικός Οδηγός, ο οποίος μοιράστηκε δωρεάν πάνω στο νησί.Το δεύτερο φεστιβάλ διεξήχθη από 2έως 8 Οκτωβρίου 2004, με τη συμμετοχή πάνω από 500 αναρριχητών από όλο τον κόσμο και με επίσημους καλεσμένους τους Dave Graham, Liv Sansoz, Francois Legrand και Daniel Dulac και Andrea Di Bari. Μαζί μας ήταν ακόμα ορειβάτες όπως ο Michel Piola που έχουν διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αναρρίχησης και στο άνοιγμα πολλών διαδρομών στην Κάλυμνο.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13/3/2009, ΚΑΙ ΩΡΑ 18.00, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Αδικία.....!!!

Όταν κάποιος μας αδικήσει, ή τουλάχιστον όταν θεωρήσουμε εμείς ότι κάποιος μας έχει αδικήσει, η πρώτη μας αντίδραση είναι συνήθως να θυμώσουμε. Μερικοί άνθρωποι εκφράζουν και εξωτερικά το θυμό τους, άλλοι όμως “τα κρατούν μέσα τους” και πικραίνονται σιωπηλά.

Αυτό που χρειάζεται να μάθουμε είναι ότι με το να εμμένουμε στην πικρία, διπλασιάζουμε την αδικία που παθαίνουμε. Από την μια είναι η αδικία που μας κάνει ο άλλος – με έκοψε αντί να με περάσει, με παραπλάνησε αντί να με καθοδηγήσει σωστά – από την άλλη είναι η αδικία που κάνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας: Διότι με το να πικραθούμε και να κρατήσουμε μέσα μας κακία εναντίον αυτού που μας αδίκησε, δηλητηριάζουμε τελικά οι ίδιοι τον εαυτό μας και γινόμαστε ανίκανοι να βιώσουμε τη χαρά.

Είναι λοιπόν καλύτερα – για εμάς τους ίδιους – να μην φέρνουμε στο νου μας αυτόν που μας αδίκησε. Ας τον αφήσουμε να φύγει από μέσα μας, ώστε να προχωρήσουμε στη ζωή μας ελεύθεροι από πάθη και μνησικακίες. Αρκεί μόνο να μαθαίνουμε το μάθημά μας, ώστε να μην είμαστε ευάλωτοι στο ίδιο πάθημα όταν προκύψουν ξανά παρόμοιες περιστάσεις.

Στη ζωή, άλλοι άνθρωποι θα έλθουν για να μας ευεργετήσουν και άλλοι για να μας αδικήσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα του κόσμου. Αν σήμερα κάποιος με αδίκησε, αύριο θα έλθει κάποιος για να με ευεργετήσει και να επαναφέρει έτσι την ισορροπία.

Αν τώρα εμείς μάθουμε, κάποια μέρα, να αγαπάμε και τους μεν και τους δε, τότε κανένας δεν θα μπορεί πια να μας διαταράξει και η ζωή θα έχει ήδη γίνει για μας παράδεισος.

η μαγκιά και το … φιλότιμο στήν Ελλάδα

Η μαγκιά και το φιλότιμο “πλάθονται” αργά, παράλληλα με το χαρακτήρα του ανθρώπου και παίρνουν διαφορετική υφή και έκφραση ανάλογα με το κοινωνικό στάτους της κάθε εποχής. Ξεκίνησαν σαν έννοιες που αναφέρονται κυρίως στον άντρα αλλά η Ελληνική πραγματικότητα που δεν έχει μπούργκες ,ούτε και τίτλους ευγενείας στο κοινωνικό ιστό της, παραδέχτηκε από πολύ νωρίς και γυναίκες – μαγκάκια που τα κατάφερναν αξιοπρεπώς με τις δυσκολίες της ζωής τους.
Οπωσδήποτε ζούμε σε καιρούς που η ιδέα αυτής της επιφανειακής μαγκιάς που φέρνει τα πάνω κάτω, κυρίως σε ατομικό επίπεδο, πολύ γρήγορα, με τον τρόπο που κάποιος τραβάει ένα τυχερό λαχνό , επισκιάζει την αληθινή έννοια αυτών των δύο ακρογωνιαίων λίθων του ψυχισμού του Έλληνα.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι από μόνη της η κάθε μία δεν έχει τη δύναμη που έχουν όταν υπάρχουν και οι δύο μαζί στον ίδιο άνθρωπο. Η μαγκιά μόνη της θεωρείται έπαρση και το φιλότιμο μόνο του θεωρείται δειλία. Όταν όμως ο μάγκας είναι και φιλότιμος τότε είναι ο ιδανικός άντρας
Κάπου εδώ κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μία αίσθηση ότι το φιλότιμο είναι διακοσμητικό στοιχείο της μαγκιάς , ότι δηλαδή κάποιος «βαρύμαγκας», (με την καλή έννοια) που έχει κατακτήσει δικαίως τον τίτλο, απαιτείται να έχει και λίγο φιλότιμο ώστε να αποδεικνύει τις καλές του προθέσεις όσον αφορά τα κίνητρα της επιτυχίας του. Το φιλότιμο είναι αυτή η διάθεση για αρμονική συνύπαρξη και αλληλοσεβασμό με τους ανθρώπους γύρω σου ,χωρίς να υπάρχει απαραίτητα το στοιχείο της προσφοράς ή της ανατολίτικης ελεημοσύνης. Το φιλότιμο αποδεικνύει τις καλές προθέσεις του ατόμου προς το κοινωνικό του περίγυρο. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να προκύπτει από μια πνευματικότητα ή και από την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση που έχει το άτομο για τον εαυτό του και τη σχέση του με τους άλλους. Φυσικά δεν γίνεται να παραλείψουμε και τις θρησκευτικές επιρροές που με το ηθικό τους υπόβαθρο μπορούν να δώσουν μία ισχυρότερη βάση στο ψυχισμό ανθρώπου ώστε πάνω της να αναπτυχθούν τόσο πολύτιμες ιδέες.
Τα άλλα στοιχεία του φιλότιμου που είναι η ευθιξία και η διακριτικότητα δείχνουν ότι το άτομο διαθέτει πράγματι τη διάθεση να λειτουργήσει με αυτό το καταλυτικό τρόπο που τόσο ανάγκη έχουν οι κοινωνίες, χωρίς να περιμένει οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή επιβράβευση για τις πράξεις του ή να χρησιμοποιήσει για ιδιοτελείς σκοπούς την οιαδήποτε προσφορά του. Κάτω από τις συνθήκες του ανταγωνισμού που υπάρχουν σε κάθε κοινωνικό μοντέλο, το φιλότιμο δέχεται ισχυρά χτυπήματα και οι άνθρωποι με φιλότιμο κινδυνεύουν αν πάσα στιγμή να χαρακτηριστούν κορόιδα, θύματα και μάλιστα να τύχουν και ως αντικείμενα εκμετάλλευσης όταν οι άλλοι καταλάβουν τις καλές τους προθέσεις.
Εδώ η διακριτικότητα έρχεται να προφυλάξει τον φιλότιμο άνθρωπο από τέτοιες παγίδες αφού δεν φαίνεται η προέλευση και η διαδικασία της εκάστοτε προσφοράς. Όμως τελικά πίσω από αυτή τη πράγματι ευγενική πράξη προσφοράς κρύβεται μία διαρκής μοναξιά του ανθρώπου που ασκεί τη φιλοτιμία. Μπορεί όμως κανείς να είναι μόνο φιλότιμος; Φαίνεται ότι η επίμονη άσκηση σε τόσο λεπτές πτυχές της ανώτερης σφαίρας της διάνοιας καταφέρνει να δώσει στο άτομο- που θέλει να μη χάσει το φιλότιμό του - τη μαγκιά για να πετύχει εν τέλει αυτό του το στόχο. Όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται να σκιαγραφήσουν καλύτερα την έννοια του φιλότιμου ώστε να μη πέφτουμε στη παγίδα να θεωρούμε το φιλότιμο ως συγκαλυμμένη δουλοπρέπεια.

Ζήλια ….!!!

Γιατί ένα άτομο ζηλεύει; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ; Η ζήλια είναι αποτέλεσμα της κακής γνώμης που μπορεί να έχει κάποιος για τον εαυτό του αλλά και αποτέλεσμα της συνεχούς αρνητικής αυτοκριτικής. Η συνεχής κριτική προς τον εαυτό μας που συνεχώς τον βρίσκει ανεπαρκή ως προς τις επιδόσεις του, την εμφάνιση του, την προσωπικότητα και τα αποκτήματα του μας οδηγεί σταθερά προς την ζήλια και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.Δυστυχώς στηρίζουμε την αυτοεκτίμηση μας στα λάθος πράγματα. Συνήθως η αυτοεκτίμηση μας στηρίζεται στο αν πήραμε προαγωγή στην δουλειά μας, αν βγάζουμε πολλά λεφτά, αν είμαστε πιο όμορφοι ή πιο πετυχημένοι από τους γύρω μας. Η πραγματική αυτοεκτίμηση δεν στηρίζεται σε υλικά αγαθά αλλά στην δύναμη που πηγάζει από μέσα μας, στο ξεκαθάρισμα του ποιοι πραγματικά είμαστε σαν άνθρωποι, στο πόσο πραγματικά τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας και στο πόσο η ζωή μας βασίζεται πάνω σε προσωπικές αξίες και αρχές. Συνήθως η επίκριση προς τον εαυτό μας είναι αποτέλεσμα σύγκρισης μας με τους γύρω μας. Με την αυτοεπίκριση επιτειθόμαστε στον εαυτό μας βρίσκοντας τον κατώτερο από τους γύρω μας, πράγμα που με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί σύμπλεγμα κατωτερότητας το οποίο και σιγά-σιγά γίνεται ένα μόνιμο συναίσθημα που μας οδηγεί στην ζήλια και στο αίσθημα της ανεπάρκειας και στις προσωπικές μας σχέσεις.