ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ο παράδεισος των αναρριχητών

«Βρίσκομαι σε κάτι σαν τεράστιο βαθύ πηγάδι, κοιτάζοντας προς τα πάνω βλέπω έναν ήρεμο μπλε ουρανό που ραβδώνεται με λευκά σύννεφα. Μια κατσίκα και το μικρό της με παρακολουθούν από ψηλά, μπερδεμένα από την παρουσία μου. Κλειστοφοβικός από τη φύση μου δεν εξερευνώ ποτέ τις σπηλιές ή τις τρύπες στη γη, αλλά αυτή είναι διαφορετική». O Αμερικανός αναρριχητής Σαμ Μάμετ περιγράφει με αυτόν τον τρόπο τη σπηλιά Αλατσία, ή αλλιώς Σικάτη «στο μακρινό ελληνικό νησί Κάλυμνος. Μια τεράστια ελλειπτική τρύπα σε μια έρημη από ανθρώπους πλαγιά που κυριαρχεί η μυρωδιά από τσάι του βουνού, θυμάρι και άλλα άγρια φυτά που αναπτύσσονται στα ξερονήσια. Η σπηλιά, σύμφωνα με τις τοπικές δοξασίες, ήταν ιδανική κρύπτη για τον θησαυρό των πειρατών». Ο Σαμ Μάμετ είναι ένας από τους εκατοντάδες επισκέπτες της Καλύμνου οι οποίοι την επέλεξαν για τις φυσικές της πίστες αναρρίχησης. Η Κάλυμνος δεν είναι μόνο το νησί των σφουγγαράδων, αλλά εξελίσσεται τώρα σαν ο «παράδεισος των αναρριχητών όλου του κόσμου». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο βιβλίο των εντυπώσεων από την Κάλυμνο ένας από τους επισκέπτες της, «είναι σαν να κατέβηκε στο νησί ο Θεός με ένα γιγαντιαίο φτυάρι και έσκαψε όσο μπορούσε περισσότερες σπηλιές και εντυπωσιακούς γκρεμούς». Τα τοπία για αναρρίχηση στην Κάλυμνο είναι μαγευτικά. Μεγάλες σπηλιές με σταλακτίτες που κρέμονται πάνω από τα νερά της θάλασσας, αποτελούν μια πρόκληση για όλους όσοι ασχολούνται με το σπορ αυτό και κατατάσσουν το νησί στην πρώτη θέση διεθνώς. Είναι μια μορφή ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που στα ελληνικά νησιά δοκιμάζεται σκληρά η «κλασική» συνταγή για την προσέλκυση επισκεπτών. Τα μοναδικά ασβεστολιθικά πετρώματα και οι πάνω από 800 διαδρομές συγκεντρώνουν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες αναρριχητές που έρχονται για να σκαρφαλώσουν στα μοναδικής ομορφιάς βουνά και γκρεμούς της Καλύμνου. Και όπως λέει ο δήμαρχος του νησιού κ. Γιώργος Ρούσσος, «η Κάλυμνος με τη μαγευτική και μοναδική γεωφυσικά διάπλασή της αποτελεί έναν προορισμό για τον επισκέπτη που ζητάει κάτι παραπάνω από τα τετριμμένα. Έτσι, η άριστη ποιότητα των βράχων, η εύκολη και ολιγόλεπτη πρόσβαση σε συνδυασμό με τη συνταρακτική θέα που διαθέτουν τα πεδία της, την έχουν καθιερώσει σαν έναν από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: