ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η Κάλυμνος απέκτησε νέο Συνεδριακό Κέντρο χάρη στην ι. μητρόπολη



Το απόγευμα της 2.12.09 έγιναν τα εγκαίνια του συνεδριακού κέντρου της ι. μητρόπολης, στο κτιριακό συγκρότημα του Αγ. Σάββα. Αίθουσα μεγάλη, πολύ ωραία κατασκευή, υλικά που προσδίδουν λάμψη και στον εσωτερικό διάκοσμο, μέσα στα όρια της λελογισμένης κατασκευαστικής δαπάνης αλλά προσεγμένα στους χρωματισμούς, τη συνδυαστική τοποθέτηση και τα σχήματα. Την ωραία εικόνα της αίθουσας, ως αρχιτεκτονικού δημιουργήματος, συμπληρώνουν οι πίνακες του αειμνήστου Καλύμνιου ζωγράφου Νικολάου Μάγκου, τους οποίους δώρισε στη μητρόπολη η χήρα Αννα Μάγκου. Ετσι, η αίθουσα αυτή επιτελεί διπλή λειτουργία: συνεδριακό κέντρο και πινακοθήκη καθ’ όλο το έτος. Μπορούν πια οι προσκυνητές του Αγ. Σάββα να προσκυνούν το ιερό σκήνωμα του οσίου αλλά και να επισκέπτονται την πινακοθήκη.
Τώρα η Κάλυμνος, μετά το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Ελιές, στον Πάνορμο, αποκτά και δεύτερο συνεδριακό κέντρο - το κάθε κέντρο θα προσφέρει τις δικές του λύσεις σε πνευματικές εκδηλώσεις της Καλύμνου. Το αισθητικό αποτέλεσμα της εσωτερικής κατασκευής μιλάει μόνο του και χαρίζει τον έπαινο στο μητροπολίτη κ. Παΐσιο και στον επιβλέποντα αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Θεόδωρο Γιαβάση. Ο χώρος του συνεδριακού κέντρου, ο εσωτερικός αλλά και ο εξωτερικός, φέρουν την αρχιτεκτονική σφραγίδα του μηχανικού Θεοδώρου Μ. Γιαβάση (φωτο), ο οποίος, μαζί με τον πατέρα του Μ. Γιαβάση (επίσης αρχιτέκτονα μηχανικό) έχουν εκπονήσει όλες τις μελέτες δωρεάν.
Μένουν ακόμη εργασίες για την ολοκλήρωση και των δύο άλλων συνεχόμενων αιθουσών. Ωστόσο, το μεγάλο ξεκίνημα έγινε και όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της αίθουσας ένιωσαν βαθιά ικανοποίηση και αισιοδοξία για την πορεία της Καλύμνου. Τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της αίθουσας και την ι. μητρόπολη οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού και φίλοι της εκκλησίας.
Το πρόγραμμα των εγκαινίων περιλάμβανε την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας, τον καθιερωμένο αγιασμό και τους χαιρετισμούς από το μητροπολίτη κ. Παΐσιο, το δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο, την έπαρχο κα. Χρ. Συφουνιού, ενώ ομιλητής ήταν ο μηχανικός του έργου κ. Θ. Μ. Γιαβάσης, ο οποίος εξήγησε τις επιλογές των υλικών και τη διαχείριση του ηλεκτρικού και φυσικού φωτός, καθώς η αίθουσα είναι συνεδριακό κέντρο αλλά και πινακοθήκη. Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε τη δημοτική χορωδία σε αποσπάσματα από το ορατόριο του κ. Γ. Χατζηθεοδώρου «Ο Οσιος Σάββας ο εν Καλύμνω», υπό τη δ/νση του καθηγητή βυζαντινής μουσικής κ. Ι. Λυσγάρη, ενώ στο αρμόνιο ήταν η καθηγήτρια πιάνου κα Ι. Μελά.
Μετά τα εγκαίνια της αίθουσας, έγινε η έναρξη του διήμερου θεολογικού συνεδρίου που οργάνωσε η ι. μητρόπολη, με τις ομιλίες των κ. Στ. Παπαδοπούλου - Οι Πατέρες εξηγούν το μυστήριο της Ενανθρωπήσεως και Ν. Νικολαΐδη – «Ο Θεός των Πατέρων ημών». Το συνέδριο συνεχίστηκε το πρωί της επομένης, 4.12.09, με τις ομιλίες των κ. Ι. Χαλκίτη, πρωτ/τέρου. του Οικ. Θρόνου – Το ορθόδοξο ήθος κατά τον Αγιο Ισίδωρο Πηλουσιώτη», Αθ. Γλάρου – Η σκοποθεσία της Θεολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας», Γ. Σταυροπούλου – «Ο Αγιος Σάββας ο ηγιασμένος και ο Μοναχισμός στην Παλαιστίνη». (ΣΝΤ)
Πηγή Αργώ της Καλύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: