ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Το ΛΕΚ τίμησε την Κατερίνα Γιαννάτου, τη «μάνα» της Ενωσης Καλυμνίων Αττικής

Μια πολύ ωραία εκδήλωση επιφύλαξε το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου (ΛΕΚ), για την ιστορική πρόεδρο των Καλυμνίων της Αττικής κα Κατερίνα Καθοπούλη-Γιαννάτου.
Ημέρα Κυριακή της 29ης.11. 09, χώρος, το ξενοδοχείο Πλάζα, στο Μασούρι, ώρα 5μμ. Γεμάτη η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, ωραίο πρόγραμμα, παρόντες όλοι οι τοπικοί άρχοντες, και πολύς ο κόσμος.
Η βραδιά ξεκίνησε με το καθιερωμένο τσάι και τα συνοδευτικά κεράσματα. Ακολούθησε το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Η πρόεδρος του ΛΕΚ βράβευσε τη μεγάλη Καλυμνιά της Αθήνας κα. Κατερίνα Γιαννάτου, η οποία ένωσε τους Καλύμνιους της Αττικής και, κατά τη μακρά θητεία της στο τιμόνι του συλλόγου, αναδείχτηκε φαινόμενο δυναμικής γυναίκας που συνάρπαζε με τη δροσερή της παρουσία και το πηγαίο κέφι της, ενέπνεε τους συνεργάτες της με τις ιδέες και τα οράματά της, ενώ παράλληλα διέθετε αξιοσέβαστη προσωπικότητα ως πνευματικός άνθρωπος με πολυσύνθετο τάλαντο στη ζωγραφική, την ποίηση, το διήγημα, τα ευθυμογραφήματα κ.α.
Η ιστορία της «Ενωσης Καλυμνίων Αττικής «Αγιος Νικόλαος» φέρει την έντονη σφραγίδα της ιδρύτριας του, της κας Γιαννάτου. Είναι η «μάνα της Ενωσης». Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της και, με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα που τη διέκρινε, την ανέδειξε σωματείο κύρους μέσα στην Αθήνα των ισχυρών παροικιακών συλλόγων. Δημιούργησε όχι απλά ένα σύλλογο αλλά μια άλλη δυνατή Κάλυμνο μες στην Αθήνα.
Αλλά η κα Γιαννάτου θεμελίωσε το έργο της όχι μόνο με την ίδρυση της Ενωσης και τη συνεχή εξάπλωση της σε όλη την Αττική. Κατόρθωσε να αγοράσει για την Ενωση στέγη, την οποία ονόμασε Εστία, γιατί, πράγματι, μαζί με τους άξιους συνεργάτες της, την κατέστησε εστία πολιτισμού και σημείο αναφοράς των Καλυμνίων της Αθήνας.
Πώς τα κατάφερε όλα αυτά η κα. Γιαννάτου; Δεν αρκεί μόνο η εργατικότητα. Η «σιδηρά πρόεδρος» των Καλύμνιων της Αττικής διέθετε όπλα που για άλλους είναι αντιθετικές δυνάμεις αλλά για την ίδια ιδανικές συνθέσεις: πνευματικότητα και χιούμορ, κοσμικότητα και λαϊκότητα, πολιτική «στράτευση» και ευρύτητα πνεύματος, στιβαρή διοίκηση και φιλικότητα, και ηγετικά προσόντα και μαχητικότητα στρατιώτη.
Για τη ζωή και την μακρά ιστορική πορεία της κας Κατερίνας Γιαννάτου το ΛΕΚ πρόβαλε ένα καταπληκτικό βίντεο. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα και η αφήγηση της κας Ειρήνης Γαλανού, καθώς και η δομή, η τεχνική της ροής του βίντεο και η όλη αισθητική της προβολής αποτέλεσαν την έκπληξη της βραδιάς. Μέσα σε λίγα λεπτά πέρασαν από την οθόνη προβολής του βίντεο η συναρπαστική ζωή της κας Γιαννάτου με τον κορυφαίο δημοσιογράφο των Αθηνών και ιδεολόγο δημοκράτη, τον αείμνηστο Σπύρο Γιαννάτο. Οι πολιτικές περιπέτειες που γνώρισε η χώρα μας, από την εποχή του Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι τη Χούντα, ήταν περιπέτειες και για την οικογενειακή ζωή της κας Γιαννάτου. Αντεξε όμως όλες τις περιπέτειες, γιατί, εκτός από την αστείρευτη αισιοδοξία και αγωνιστικότητα που διέθετε, ευτύχησε να είναι δίπλα σε έναν αγωνιστή της πολιτικής. Ηταν οικογένεια της επιστήμης, της πολιτικής και αλλά και της τέχνης, καθώς πορεύονταν αγκαλιά ο επιφανής δημοσιογράφος και η Καλυμνιά οδοντίατρος της κοινωνικής προσφοράς. Και είχαν την ευτυχία να αποκτήσουν δύο θαυμάσια κορίτσια, την οδοντίατρο και καταξιωμένη συγγραφέα Σοφία και τη, παγκόσμιας αναγνώρισης και φήμης τραγουδίστρια Σαββίνα. Ολη αυτή η πολύπλευρη ιστορική πορεία της κας Κατερίνας Γιαννάτου χώρεσε σε ένα βίντεο του οποίου την τεχνική θα ζήλευαν οι καλύτεροι επαγγελματίες του είδους.
Επίσης, ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση προσθέσανε και οι εξαιρετικές απαγγελίες από την Καλυμνιά λογοτέχνιδα κα. Νίκη Ρεΐση-Γλυνάτση. Ειδικά, η παραστατικότητα και το καλυμνιακό ύφος ομιλίας με το οποίο απέδωσε η κα Ρεΐση (χωρίς υπερβολές) στο εξαίρετο διήγημα της κας Γιαννάτου για την Ανάσταση στους λεπρούς, με τον μακαριστό ιερέα πατέρα της παπά Ηλία Καθοπούλη, συγκίνησε το ακροατήριο.
Την εκδήλωση έκλεισε η εκπληκτική Καλυμνιά τραγουδίστρια και καθηγήτρια της μουσικής κα. Ιωάννα με σύντομο πρόγραμμα.
Το ΛΕΚ τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την άξια κα. Γιαννάτου και με τα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου τιμήθηκε και το ίδιο για την επιλογή του θέματος και την ποιότητα της εκδήλωσης. (ΣΝΤ)
Πηγή Αργώ της Καλυμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: