ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

περισσότεροι από 200 καταδύτες από όλο τον κόσμο.

«Ο βυθός της θάλασσας είναι μια μαγεία. Όταν καταδύεσαι κρατώντας μια πέτρα δοκιμάζεις τις αντοχές σου και ψάχνεις τα όριά σου», υποστηρίζει η Φοίβη Σκοτίδα που με σκανταλόπετρα έφτασε μέχρι το βάθος των 40 μέτρων. Η 28χρονη καταδύτρια κατέχει το ρεκόρ μεταξύ των Ελληνίδων που κάνουν καταδύσεις με την παλαιά αυτή μέθοδο, που εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες. Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται για τους διεθνείς αγώνες καταδύσεων με σκανταλόπερα που θα γίνουν στη Λίνδο της Ρόδου από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου. Η Φοίβη Σκοτίδα από τη Γλυφάδα θα επιχειρήσει να φτάσει μέχρι τα 50 μέτρα, αλλά- όπως λέει- «αυτό θα εξαρτηθεί και από τον συνοδό μου, γιατί εμείς κατεβαίνουμε δύο δύο στον βυθό για λόγους ασφαλείας». Την τεχνική ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα εξηγεί ο γιατρός και εκπαιδευτής καταδύσεων Νίκος Τρικοίλης, ο οποίος λέει ότι «ο καταδύτης κρατά την πέτρα η οποία είναι δεμένη σε μια τρύπα στην άκρη της με ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από τη βάρκα κατά την κατάδυση και μαζεύεται κατά την ανάδυση. Σ΄ αυτήν είναι περασμένο κι ένα μικρό σχοινί με μια θηλιά την οποία περνά ο καταδύτης στον καρπό του για να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή της με τη βάρκα. Το σχοινί που είναι δεμένη η πέτρα είναι το μέσον επικοινωνίας, δηλαδή αποτελεί τον ομφάλιο λώρο μεταξύ του καταδύτη και της βάρκας». Καταδύσεις με σκανταλόπετρα κάνουν πολλοί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ιδίως στην Ιταλία, και όπως λέει ο γιατρός κ. Τρικοίλης «σε κάθε αγώνα έχουμε συμμετοχή ακόμη και μικρών παιδιών». Σημειώνεται ότι στους αγώνες στη Λίνδο της Ρόδου υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 200 καταδύτες από όλο τον κόσμο. Εδώ και πολλές δεκαετίες οι σφουγγαράδες με τη σκανταλόπετρα (που το βάρος της είναι από 4 μέχρι 12 κιλά) κατέβαιναν σε μεγάλα βάθη, μάλιστα στις 14 Ιουλίου του 1913 ο δύτης από τη Σύμη Γιώργος Χατζής με σκανταλόπετρα βάρους 14 κιλών κατέβηκε σε βάθος 83 μέτρων στα Πηγάδια της Καρπάθου και ανέσυρε την άγκυρα ιταλικού θωρηκτού. Καλή διατροφή και όχι καταχρήσεις ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια ασχολείται με τις καταδύσεις η Φοίβη Σκοτίδα. Πήρε πέρσι την πρωτιά στους αγώνες με σκανταλόπετρα που έγιναν στην Κάλυμνο και φέτος θα πάει για ρεκόρ στους αγώνες της Ρόδου. «Είναι ωραίο να βουτάς μόνο με την αναπνοή σου, αλλά για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις άριστη φυσική κατάσταση», εξηγεί η κ. Σκοτίδα, «χρειάζεται καλή διατροφή, αποφυγή καταχρήσεων, όχι αλκοόλ και όχι τσιγάρο». Το ρεκόρ της κ. Σκοτίδα στο νερό κρατώντας την αναπνοή της όχι στον βυθό αλλά στην επιφάνεια είναι 5 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα. Στις περιπτώσεις που κατεβαίνει στον βυθό με σκανταλόπετρα ο χρόνος παραμονής ποικίλλει ανάλογα με το βάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: