ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Τρίτη 5 Μαΐου 2009

EΚΔΗΛΩΣΗ & ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ


Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» πραγματοποίησε εκδήλωση στην Κάλυμνο για την παραλαβή της Λάρνακας του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνω, την Παρασκευή, 1η Μάη, στην κεντρική πλατεία του νησιού.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Κωνσταντινίδης Γιώργος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας κ.κ Παϊσιο, τον τον Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ Κύριλλο, το Δήμο Καλύμνου και το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου. Ταυτόχρονα με το χαιρετισμό του Προέδρου έγινε διανομή του πρώτου τεύχους της τρίμηνης περιοδικής έκδοσης της Ένωσης «ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΡΟΔΟ» (η εφημερίδα απέσπασε θετικές κριτικές και τη διάθεση αρκετών συμπατριωτών μας να γράψουν σ’ αυτήν).
Στη συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καλύμνου κ. Ρούσου Γ, ο οποίος ευχαρίστησε την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου τονίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας της, καθώς για πρώτη φορά στα έξι χρόνια της θητείας του πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου στην Κάλυμνο. Επίσης συνεχάρη τη Διοίκηση της Ένωσης για τις δραστηριότητες και τις προσπάθειές της. Ο Δήμαρχος προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στην Ένωση ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της Καλύμνου (κουλούρες, ρίγανη, θρίμπη και μέλι).
Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου κας Μαύρου Π, η οποία δεν έκρυψε τη χαρά της για την πρωτοβουλία αυτή της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, η οποία αποτελεί και άνοιγμα συνεργασίας για πρώτη φορά με το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου, εφόσον κλήθηκε μάλιστα να συμμετέχει στην εκδήλωση. Τόνισε τη σημασία της ενότητας και υποσχέθηκε την προσφορά οποιασδήποτε συνδρομής του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου, καθώς η δυναμική του στα πολιτιστικά δρώμενα έχει δοκιμαστεί για χρόνια. Το Λύκειο προσέφερε δώρο στην Ένωση μία ζώνη, παραδοσιακού ενδύματος και μία ανθοδέσμη. Ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντινίδης ευχαριστώντας την κα Μαύρου τόνισε ότι η νέα Διοίκηση της Ένωσης που έχει εκλεγεί εδώ και τρεις μήνες απαρτίζεται από μέλη με ρομαντισμό και διάθεση για δουλειά, που έχουν θέσει ως στόχο να ανασυγκροτήσουν ένα σύλλογο που τα τελευταία πέντε έξι χρόνια είχε αδρανήσει.
Την εκδήλωση άνοιξε το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου με τέσσερις παραδοσιακούς καλύμνικους χορούς και στη συνέχεια εμφανίστηκε το παιδικό χορευτικό της Ένωσης Καλυμνίων με έναν χορό. Οι έφηβοι της Ένωσης χόρεψαν 12 χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το πρόγραμμα έκλεισε με το χορό «ντιρλαντά», τον οποίο χόρεψαν και τα δύο μας χορευτικά τμήματα. Συγκινητική αλλά και ευχάριστη συνάμα ήταν η παρουσία των μικρών παιδιών μας, που ιδιαίτερα στον τελευταίο χορό έκλεψαν κυριολεκτικά την παράσταση. Η εκδήλωση έκλεισε με τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου να μοιράζουν τριαντάφυλλα στα παιδιά της Ένωσής Καλυμνίων Ρόδου.
Την επόμενη μέρα, ημέρα Σάββατο, 2 Μαϊου πραγματοποιήθηκε λειτουργία στον Άγιο Σάββα χοροστατούντος του θεοφιλέστατου Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Εμμανουήλ. Τη λειτουργία παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Τα παιδιά του χορευτικού ντυμένα με παραδοσιακές στολές υποδέχονταν τον κόσμο στην είσοδο της εκκλησίας. Μετά τη λειτουργία προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά και γλυκά, προσφορά του καταστήματος Βούρου στην Ένωση. Οι άρτοι για την αρτοκλασία ήταν προσφορά του κ. Μακρινάκη. Στις 12 το μεσημέρι στρατιωτικό όχημα μετέφερε τη Λάρνακα του Οσίου Σάββα στο Μητροπολιτικό Ναό του Χριστού, όπου έμεινε μέχρι τις τρεις. Τότε σύσσωμος ο κλήρος συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλύμνου και ενός αγήματος του στρατού μαζί και τα παιδιά μας ντυμένα με στολές μετέφεραν τη Λάρνακα στο λιμάνι για την αναχώρηση. Άνδρες - μέλη της Ένωσής μας ντυμένοι με παραδοσιακές στολές κουβάλησαν στον ώμο τους τη Λάρνακα μέσα σε μια εξαιρετικά συγκινητική και κατανυκτική ατμόσφαιρα, με τις καμπάνες να χτυπούν με πρωτοψάλτη την καμπάνα του Αγίου Σάββα και τα αγκυροβολημένα πλοιάρια του λιμανιού να σφυρίζουν.
Μέσα στο καταμαράν οι κοπέλες μας ντυμένες κρατούσαν κεριά και το καντήλι του Οσίου Σάββα. Κατά διαστήματα ψελνόταν το τροπάρι του Οσίου Σάββα. Στο Μαντράκι της Ρόδου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο σημείο άφιξης και πολλοί εκπρόσωποι των Αρχών της Ρόδου, όπως ο Νομάρχης, Βουλευτές, ο Διοικητής του Λιμενικού, ο Διοικητής της Αστυνομίας, υποψήφιοι Βουλευτές κλπ. Τη Λάρνακα υποδέχθηκε άγημα και η Φιλαρμονική του στρατού. Ο κόσμος κατασυγκινημένος την υποδέχθηκε και τη συνόδευσε στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου πραγματοποιήθηκε εσπερινός και στη συνέχεια όρθρος, χοροστατούντος του θεοφιλέστατου Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Εμμανουήλ.
Την επομένη το πρωί, ημέρα Κυριακή, 3 Μαϊου πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου κ. κ. Κυρίλλου και του θεοφιλέστατου Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Εμμανουήλ. Τα παιδιά της Ένωσης ντυμένα με παραδοσιακές στολές υποδέχονταν τον κόσμο στην είσοδο του ναού. Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε εσπερινός και μεσανυκτική χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας κ. κ Παϊσίου. Την Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε εσπερινός και μεσανυκτική χοροστατούντος και πάλι του Μητροπολίτη κ. κ. Παϊσίου και Τρίτη πρωί η Λάρνακα αναχώρησε για Κάλυμνο.
Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου ευχαριστεί θερμά όλους τους συμπατριώτες μας που μας τίμησαν με την παρουσία και το θερμό χειροκρότημά τους στην εκδήλωση που
πραγματοποιήσε στην Κάλυμνο και εκφράζει το σεβασμό της και τις ευχαριστίες της στον Μητροπολίτη Καλύμνου, Λέρου Αστυπάλαιας κ. κ Παϊσιο για την αποδοχή του αιτήματος της Ένωσής μας να αποσταλεί στη Ρόδο η Λάρνακα και για την οργάνωση της αποστολής. Επίσης ευχαριστούμε το Δήμο Καλυμνίων για τη στήριξη και τη φιλοξενία του, καθώς κάλυψε τα έξοδα διαμονής και σίτισης του χορευτικού και των μελών της Ένωσης και συνέβαλε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση της αποστολής της Λάρνακας. Ευχαριστούμε ακόμα το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου, την Πρόεδρό του κα Μαύρου Π. και το διοικητικό συμβούλιο για τη θερμή υποδοχή τους και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Ευχόμαστε η εκδήλωση αυτή να είναι ένα άνοιγμα συνεργασίας μ’ αυτό, που η δυναμική του είναι προεξάρχουσα των πολιτιστικών δρώμενων του νησιού και όχι μόνο.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας για την προσφορά τους στη διοργάνωση και τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων μας, που με συγκίνηση και χαρά πλαισίωσαν όλες τις εκδηλώσεις της αποστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: