ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Η διάδοση της παράδοσης

H διάδοση της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων στις νεότερες γενιές αποτελεί το βασικότερο σκοπό της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο ΄Αγιος Παντελεήμων», ώστε οι νέοι να μην ξεχνούν την ιστορία του νησιού, αλλά και τον τόπο από τον οποίο κατάγονται. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, αναφέρεται στο έργο, την προσφορά, αλλά και το «καθήκον» του «Αγίου Παντελεήμονα» που δραστηριοποιείται στο νησί μας από το 1949, με επίκεντρο κυρίως τη σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ των Καλυμνίων και του Ροδιακού λαού.«Η σύσφιγξη των σχέσεων των Καλυμνίων, η αλληλοβοήθεια των μελών της Ένωσης και η συμβολή της σε κοινωφελείς σκοπούς στο νησί της Ρόδου, όπως και η συνεργασία της με τον υπόλοιπο ροδιακό λαό αποτελεί την κυριότερη επιδίωξη της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου», σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Γιώργο Κωνσταντινίδη.Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Κωνταντινίδη έχει ως εξής:

Πείτε μου λίγα λόγια για το ιστορικό της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου.

Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1949. Απαρτίζεται αυτή τη στιγμή από 800 μέλη που ζουν στο νησί της Ρόδου και διοικείται από 9μελες διοικητικό συμβούλιο.

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της και ποιο το έργο που προσφέρει;

Σκοπός της Ένωσης είναι η διατήρηση της Καλυμνιακής παράδοσης των ηθών και εθίμων του νησιού μας, η σύσφιγξη των σχέσεων των Καλυμνίων, η αλληλοβοήθεια των μελών της Ένωσης και η συμβολή της σε κοινωφελείς σκοπούς στο νησί της Ρόδου, όπως και η συνεργασία της με τον υπόλοιπο ροδιακό λαό. Επίσης, κατά καιρούς η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου έχει παρουσία σε πλούσιο πολιτιστικό και επιμορφωτικό έργο. Πέρα των εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο (χοροεσπερίδες – κοπή πίτας κτλ.) το 2004 παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την αναπαράσταση του καλυμνιακού γάμου σε αίθουσα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για το επόμενο διάστημα;

Στα άμεσα σχέδια της Ένωσης είναι η δημιουργία τράπεζας αίματος και τμημάτων χειροτεχνίας, χορωδίας και θεατρικού εργαστηρίου. Προγραμματίζουμε επίσης την εκδήλωση για τα εξήντα χρόνια από την ίδρυση της ένωσης.Αναφερθείτε στα σημαντικότερα γεγονότα που δεν ξεχνά να τιμά κάθε χρόνο η Ένωσή σας.Η Γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα και η γιορτή του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω είναι για μας τα δύο εξίσου σημαντικά γεγονότα. Η πρώτη γιορτάζεται στις 27 Ιουλίου, όπου συμμετέχει ορχήστρα και χορευτικό μας, ενώ η δεύτερη στις 5 Απριλίου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.Βέβαια, ιδιαίτερα σημαντική ήταν για μας και η άφιξη της Λάρνακας με την αγία εικόνα του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνου, το Σάββατο 3 Μαΐου, η οποία ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού με μεγάλη κατάνυξη και πλούσια προσέλευση του Ροδιακού λαού.Το Δ.Σ. της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου μαζί με το χορευτικό συγκρότημα και μέλη της Ένωσης μετέβησαν την Πρωτομαγιά στην Κάλυμνο προκειμένου να συνοδεύσουν την Λάρνακα κι επΆ ευκαιρία διοργανώσαμε χορευτική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλυμνίων και με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου στην πλατεία του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι τέλος Απριλίου εκδώσαμε το πρώτο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας της Ένωσης (ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ), αποσπώντας πολλές θετικές κριτικές.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να μεταφέρετε σαν πρόεδρος στους συμπατριώτες σας, αλλά και στους Ροδίτες;

Σαν πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου καλώ όλους τους Καλύμνιους που ζουν στην Ρόδο να έρθουν κοντά στην Ένωση και όλοι μαζί σαν μια γροθιά πρέπει να παλέψουμε να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι νεότερες γενιές των Καλυμνίων, ώστε να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας, που εμείς σαν μεγαλύτεροι οφείλουμε να την διδάξουμε σε αυτές. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους προηγούμενους προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια που πέρασαν από την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου για την προσφορά τους σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: