ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Πώς περνούν τα Χριστούγεννα οι ερημίτες του Ανατολικού Αιγαίου

Με κόκορα βραστό και κάνα ποτήρι κρασί γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα ο Μικές Κατσοτούρχης, που μαζί με τη σύζυγό του Ειρήνη είναι οι μοναδικοί κάτοικοι στη νησίδα Κίναρο, που βρίσκεται 35 μίλια από την Κάλυμνο.

«Ζούμε μόνοι μας εδώ και αυτό μας αρέσει πάρα πολύ», λέει ο 64χρονος Μικές που θα περάσει και τις φετινές γιορτές μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια του. Οι δύο γιοι του βρίσκονται στην Αυστραλία και η κόρη του εργάζεται στην Κάλυμνο. «Είναι δύσκολο να έρθει η κόρη μας, αλλά ούτε να πάμε εμείς εκεί μπορούμε γιατί τώρα έχει κακοκαιρία, τα ταξίδια είναι δύσκολα και έτσι θα παραμείνουμε στο νησάκι μας τα Χριστούγεννα», λέει το ζεύγος Κατσοτούρχη.

Οι ερημίτες του Αιγαίου ζουν μια ήσυχη ζωή. Ασχολούνται με τα ζώα τους και περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι
ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Η μοναξιά και οι ανύπαρκτες συγκοινωνίες δεν πτοούν τους κατοίκους στις τρεις νησίδες των Δωδεκανήσων
για να δουν άνθρωπο στην Κίναρο. «Φέτος είχαμε τη χαρά να μας επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα ο Μητροπολίτης Καλύμνου- Λέρου κ. Παΐσιος, ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και η έπαρχος Καλύμνου- Λέρου κ. Χρυσούλα Σιφουνιού, που μας έφεραν δώρα για τα Χριστούγεννα και τους ευχαριστούμε πολύ», λέει ο κ. Κατσοτούρχης που εύχεται σε όλους υγεία, χαρά και αγάπη.
«Την Ακολουθία των Χριστουγέννων την παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση, αν και τον τελευταίο καιρό δεν την ανοίγουμε συχνά γιατί δεν θέλουμε να βλέπουμε τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα που μας προκαλούν θλίψη», προσθέτει με απογοήτευση.

Σημειώνεται ότι το ζεύγος Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κίναρο πριν από 8 χρόνια, αλλά οι γονείς της Ειρήνης που κατάγονταν από την Αμοργό έμεναν εκεί και πριν από τον πόλεμο.

Με ψαρόβαρκες
Με ψαρόβαρκες και μικρά σκάφη οι ερημίτες στις νησίδες της Βόρειας Δωδεκανήσου επικοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο. «Μία φορά την εβδομάδα έρχεται από την Αμοργό το σκάφος δώδεκα μέτρων “Χοζοβιώτισσα” και μας φέρνει τρόφιμα και ό,τι άλλο παραγγείλουμε» λέει ο κ. Μικές Κατσοτούρχης, που με τη γυναίκα του είναι οι μοναδικοί κάτοικοι στη νησίδα Κίναρος.
Το δρομολόγιο είναι επιδοτούμενο και «όταν έχουμε ανάγκη ο καπετάνιος, που είναι καλός άνθρωπος, ξανάρχεται στην Κίναρο για να μας φέρει φάρμακα ή ό,τι άλλο χρειαστούμε», προσθέτει. Εάν θελήσει να πάει στην Κάλυμνο θα πρέπει να βρει κανένα ψαράδικο που περνάει από εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: