ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΙΣΤ΄ Πολιτιστικό Συμποσιο Δωδεκανησου


Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Καλύμνου "Αι Μούσαι" κ. Γιάννης Πατέλλης έκανε την ακόλουθη εισήγηση , με θέμα " Η Κάλυμνος της διασποράς μέσα από τα Καλυμνιακά Χρονικά-Οι ιστορίες και οι άνθρωποι" :
Με την κυκλοφορία του 18ου τόμου τους, τα Κ Χ συμπληρώνουν, φέτος, 30 χρόνια συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο εκδοτικό γίγνεσθαι του Δωδεκανησιακού χώρου. Η θεματολογία τους αναφέρεται στην ιστορία, λαογραφία, αρχαιολογία και γλωσσολογία, οι οποίες αποτελούν άλλωστε τον κύριο κορμό των ανακοινώσεων των, ανά διετία, διεξαγομένων Πανδωδεκανησιακών Συμποσίων. Δεν λείπουν όμως και εργασίες οι οποίες διαπραγματεύονται θέματα τέχνης, οικονομίας, αλλά και αφιερώματα στη ζωή και τη δράση των απόδημων Καλυμνίων.
Όταν, κατά αληθοφανείς υπολογισμούς, στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Αμερική και την Αυστραλία, βρίσκονται εγκατεστημένοι περίπου 40.000 Καλύμνιοι, με σημερινό πληθυσμό γηγενών περίπου 17.000, γίνεται κατανοητό το μέγεθος και το ειδικό βάρος της «άλλης Καλύμνου».
Στο φετινό συμπόσιο, το πρώτο που διεξάγεται εκτός των νησιωτικών ορίων, με συμβολικό στόχο να ερευνηθεί και να αναδειχθεί το συνολικό γίγνεσθαι της «άλλης Δωδεκανήσου», που ζει και δραστηριοποιείται μακράν της πατρώας γης, θεώρησα κι εγώ σκόπιμο να αναφερθώ με λίγες αδρές γραμμές στην «Κάλυμνο της διασποράς» με κύρια πηγή πληροφοριών τα Κ Χ.
Η επιλογή μου αυτή δεν έχει σχέση με τοπικιστικά σύνδρομα. Απλά η Κάλυμνος, στο θέμα της μετανάστευσης, έχει να παρουσιάσει ιδιάζοντα αίτια και σημαντικές ιδιαιτερότητες από τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου. Ως εκ τούτου έχει σημαντικό ενδιαφέρον η επισήμανση των αιτίων και των διαφορών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: