ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Every Island has its Own Songs: The Tsimouris Family of Tarpon Springs

http://www.folkstreams.net/film,136
Μετάφραση: Ελληνικά

Νικήτας Tsimouris (1924 - 2001) έφερε την πολύπλοκη μουσική του tsabouna, ένα είδος ελληνικού γκάιντα, σε είδος μεγάλου ιχθύος Springs. Γεννήθηκε στο χωριό της Χώρας για τα Δωδεκάνησα νησί της Καλύμνου, ένας από τους οκτώ παιδιά ενός ψαρά σφουγγάρι και εσπεριδοειδή sharecropper. Θα μεταναστεύσει στο είδος μεγάλου ιχθύος Springs το 1968, όπου εργάστηκε για σπόγγου σκάφη, σε ένα εστιατόριο, και, τέλος, στο εμπόριο γυψομαρμαροκονίαμα. Το 1991, έγινε ο πρώτος Tsimouris Floridian να λάβουν Εθνικής Κληρονομιάς Fellowship. Η tsabouna είναι ένας από τους δύο τύπους bagpipes στην Ελλάδα. Η gaida, έπαιξε στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχει ένα και μόνο ψάλτης. Η tsabouna παίζουν στα νησιά έχει untanned goatskin σακούλα μετατραπεί αναποδογυρίζω, blowpipe, και δύο παράλληλες chanters, κάθε δάχτυλο με πέντε οπές, τοποθετούνται σε ένα ενιαίο σωλήνα με κερί. Ο σωλήνας είναι συχνά το ξύλο της ελιάς, ενώ οι chanters και καλαμιών είναι βιασύνη ή ζαχαροκάλαμου. Ο μουσικός φυσάει αέρα μέσα την τσάντα μέσα από το επιστόμιο και αποσπά την τσάντα να παράγουν ήχο. Ethnomusicologist Θεόδωρος Grame πρώτη φορά Tsimouris και δημοσίευσε ένα έγγραφο σχετικά με την εξαιρετικά περίπλοκη ornamented και μουσική, που χαρακτηρίζεται από λεπτές μελωδίες και πολλές σημειώσεις. Tsimouris επίσης και με ethnomusicologist Kathleen Monahan, και πιο εκτεταμένα με folklorist / και φίλος ανθρωπολόγος Άννα Λαμαξ ξύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: