ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΤΟ DVD του ΕΒΕΕ

Η Κάλυμνος του αναρριχητικού και του καταδυτικού τουρισμού, και το DVD του ΕΒΕΕ

Στην αίθουσα του Ε.Β. Επιμελητηρίου στην Κάλυμνο, πραγματοποιήθηκε στις 22.5.09 η παρουσίαση του DVD που παρήγαγε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (σε 5.000 κομμάτια) για την προώθηση του αναρριχητικού και καταδυτικού τουρισμού στη Κάλυμνο. Ηταν μια διαδικασία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την Κάλυμνο.
Το DVD του ΕΒΕΕ
Πρόκειται για ένα DVD τεχνικά άρτιο με δύο θέματα, διάρκειας 30 λεπτών το καθένα. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται σε αδρές γραμμές η ιστορία της Καλύμνου και στο δεύτερο μέρος οι ομορφιές του νησιού και οι δυνατότητες που προσφέρει στους λάτρεις της αναρρίχησης, στους λάτρεις της κατάδυσης αλλά και σε όποιον αναζητά ένα τόπο φιλόξενο, ένα νησί που περιμένει να μαγέψει με τις εικόνες του και τα χρώματα του και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το DVD κυκλοφόρησε μαζί με ένα ειδικά σχεδιασμένο 16σέλιδο έντυπο που παρέχει χρηστικές πληροφορίες για το νησί.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος, ο βουλευτής κ. Γ. Νικητιάδης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ. Δ. Διακομιχάλης και κ. Ε. Μακρυλλός, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων καθώς και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών-μελών του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Χατζημάρκος (φωτο κάτω), μεταξύ άλλων είπε: «Η προσπάθεια μας να στηρίξουμε την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας, συνεχίζεται από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου αμείωτα και μετά την Λέρο πήρε σειρά η Κάλυμνος για την παρουσίαση του προωθητικού υλικού του νησιού. Πιστεύουμε στα μοναδικά χαρακτηριστικά των νησιών μας και στη δυνατότητα τους να κερδίσουν πρόοδο μέσα από τη συνεχώς ανοδική πορεία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού»
Παρόμοιο DVD παρήγαγε το ΕΒΕΕ και για τη Λέρο με θέμα τον καταδυτικό τουρισμό, ενώ ετοιμάζει και για την Πάτμο – μάλλον για το θρησκευτικό τουρισμό. Από το μέρος των Καλύμνιων που απηύθυναν χαιρετισμό την εκδήλωση, τονίστηκε η μοναδικότητα και η ιστορία της Καλύμνου στο επάγγελμα και άθλημα των καταδύσεων, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα να διεκδικεί την προώθηση και του καταδυτικού τουρισμού.
Δεν είναι υπερβολή

Μοιάζει λίγο υπερβολή να διεκδικεί η Κάλυμνος τα πρωτεία στον καταδυτικό και μαζί στον αναρριχητικό τουρισμό. Δεν είναι όμως καθόλου υπερβολή – παρ’ όλο που και τυχαίνει οι Καλύμνιοι να έχουμε «βεβαρημένο παρελθόν» («Κάλυμνος ο ομφαλός της γης») και παρόν στην υπερβολή. Αυτή τη φορά το δίκιο είναι όλο με το μέρος μας.
Δεν μπορεί κανένα νησί στην Ελλάδα να διεκδικήσει τον τίτλο μας: «Κάλυμνος το νησί των σφουγγαράδων». Και σφουγγαράδες σημαίνει, από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα, κατάδυση, ικανότητα στην κατάδυση, παράδοση σ’ αυτό το επάγγελμα-άθλημα και κουλτούρα σ’ αυτό το επάγγελμα. Προφανώς και η Σύμη και η Χάλκη και η Αίγινα είχαν σφουγγαράδες. Ναι αλλά αυτά τα νησιά είχαν κάποτε, σήμερα δεν έχουν. Μόνο οι Καλύμνιοι έμειναν «κολλημένοι» στο σφουγγάρι μέχρι σήμερα. επομένως ο καταδυτικός τουρισμός πρέπει και αξίζει, ως «εμπορεύσιμο προϊόν» να έχει κέντρο την Κάλυμνο, όχι μόνο στη Δωδεκάνησο αλλά σε όλα την Ελλάδα.

Για τον αναρριχητικό τουρισμό, αν δηλαδή είμαστε το νησί της αναρρίχησης, ε αυτό μας ήρθε με την πρώτη προσπάθεια που έκανε ο Δήμος. Το «βραχώδες και άγονον της νήσου» (που επικαλούμασταν στις εκκλήσεις μας προς τον… Σουλτάνο, τω καιρώ εκείνω…) σήμερα έγινε συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κάλυμνο. Γίναμε νησί της αναρρίχησης με ελάχιστη προσπάθεια. Η Κάλυμνος χαρακτηρίζεται από τους αναρριχητές όλου του κόσμου ως «παράδεισος της αναρρίχησης». Αυτό το μάθαμε κι εμείς από τους ξένους. Τα βουνά μας είναι καλλιτεχνήματα της φύσης. Διαθέτουν ρομαντική και μαγευτική αγριάδα. Τα λάτρεψαν οι αναρριχητές από όλες τις ηπείρους. Θέλουμε δε θέλουμε, γίναμε «παράδεισος της αναρρίχησης».
Να προσέχουν τις επιλογές
Καμιά, λοιπόν υπερβολή στα λόγια μας. Δικαίως σήμερα η βραχώδης Κάλυμνος απαιτεί συμπαράσταση για να αναπτύξει, κατεξοχήν, αυτές τις δύο μορφές εναλλακτικού τουρισμού: τον καταδυτικό και τον αναρριχητικό. Το κράτος να προσέχει περισσότερο πού «ποντάρει» για τον εναλλακτικό τουρισμό. Ποια νησιά επιλέγει και για ποια μορφή εναλλακτικού τουρισμού.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σχεδίασε ένα πολύ προσεγμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Δωδεκανήσου και η επιλογές του δεν είναι επιλήψιμες. Ομως συμβαίνει τα πρώτα βήματα σε ένα νέο ξεκίνημα, όπως είναι σήμερα το άνοιγμα της χώρας μας στον εναλλακτικό τουρισμό, να καθορίζουν και τις μελλοντικές εξελίξεις. Γι’ αυτό πρέπει και το ΕΒΕΕ να ξαναδεί το θέμα του καταδυτικού τουρισμού. Αλλο οι καταδύσεις στα ναυάγια της Λέρου (Ιστορία 30-40 χρόνων και λιγότερο…) κι άλλο ο καταδυτικός τουρισμός.
Ο πρόεδρος & οι συνεργάτες
Αλλά, πέρα από τα καθαρώς καλύμνικα θέματα, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη Δωδεκάνησο είναι ότι στο τιμόνι του ΕΒΕΕ βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο κ. Γ. Χατζημάρκος, που διαθέτει φωτισμένη προσωπικότητα, ικανή να ανοίγει νέους δρόμους. Δε θέλουμε να
κάνουμε συγκρίσεις με το παρελθόν, αλλά ο σημερινός πρόεδρος του ΕΒΕΕ είναι ξεχωριστή προσωπικότητα. Οταν μιλάει τον προσέχεις με πολύ σεβασμό. Ο λόγος του είναι μεστός, ουσιώδεις και προσεγγίζει τα πράγματα με θαυμαστή σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αλλά δεν είναι μόνος του. Δίπλα στον κ. Χατζημάρκο χαιρόμαστε που βλέπουμε τον συμπατριώτη μας Γιάννη Μπαϊράμη (φωτο τελευταία), στη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΕΒΕΕ, να είναι στέλεχος ενός τόσο σημαντικού αναπτυξιακού φορέα της Δωδεκανήσου. Είναι και Β´ αντ/δρος του ΕΒΕΕ, ο κ. Χαλκιδιός, Καλύμνιος, αλλά και άλλες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σορωνιάτης, που εγγυώνται υπεύθυνους σχεδιασμούς και εύστοχες επιλογές για την ανάπτυξη των νησιών μας. Πυγή . Αργώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: