ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Οι καλύτεροι ελληνικοί αναρριχητικοί προορισμοί

H «Σπαρτιάτισσα του Αιγαίου», η ακριτική Κάλυμνος, θεωρείται ένα από τα κορυφαία μέρη του κόσμου για αναρρίχηση. Οι περίπου 1.300 διαδρομές, η εύκολη πρόσβαση και η πολύ καλή ποιότητα του βράχου έχουν φέρει το νησί των σφουγγαράδων μέσα στους τρεις καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου. Οι σχηματισμοί των βράχων έχουν ιδανική μορφολογία, ενώ υπάρχουν αθλητικές διαδρομές με γείσα, προεξοχές και σταλακτίτες. «Είναι σαν να κατέβηκε στο νησί ο Θεός με ένα γιγαντιαίο φτυάρι και έσκαψε όσο μπορούσε περισσότερες σπηλιές και εντυπωσιακούς γκρεμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους επισκέπτες στο βιβλίο των εντυπώσεων από την Κάλυμνο. Επίσης, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον αποτελεί μαγνήτη και κάθε χρόνο το νησί υποδέχεται χιλιάδες αναρριχητές απ’ όλη τη γη.
«Τα βράχια είναι καλής ποιότητας με σταλαγμίτες αρνητικής κλίσης, κάτι το οποίο είναι σπάνιο, καθώς εκτός από την Κάλυμνο κάτι ανάλογο υπάρχει μόνο στην Ταϊλάνδη», δήλωσε στην «Κ» ο εκπαιδευτής Αρης Θεοδωρόπουλος. Από τις 22 έως τις 26 Μαΐου θα διεξαχθεί στο νησί το ετήσιο παγκόσμιο φεστιβάλ αναρρίχησης, όπου αναμένεται να πάρουν μέρος, περίπου, 1.000 αθλητές και αθλήτριες. Παρών θα είναι και ο κορυφαίος αναρριχητής του κόσμου, ο 16χρονος Τσέχος Ανταμ Οντρα. «Η Κάλυμνος είναι πρώτη στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων και όχι μόνο. Η ποιότητα του βράχου είναι συμπαγής, με πολλά πιασίματα που προσφέρουν ευχέρεια κινήσεων. Η σχέση του βράχου και της θάλασσας είναι μαγευτική», τονίζει ο υπεύθυνος του φεστιβάλ, Γιώργος Χατζησμαλής.
Δημοφιλής αναρριχητικός προορισμός είναι και τα Μετέωρα. Το πέτρωμα είναι κροκαλοπαγές με πολλά μικρά ή μεγάλα χαλίκια πατημένα σε μια ομοιόμορφη μάζα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι αναρριχητές και για τη Βαράσοβα, η οποία βρίσκεται ανατολικά του Ευήνου ποταμού και δυτικά του Αντιρρίου. Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο ασβεστολιθικών πετρωμάτων με ύψος 917 μέτρα. Στην Πύλη, ο επισκέπτης θα συναντήσει ένα από τα πιο αξιόλογα αναρριχητικά πεδία του νομού Τρικάλων. Περιλαμβάνει 5 βασικά τμήματα (sectors) με αρκετές διαδρομές. Από τους αναρριχητικούς προορισμούς δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ο Ολυμπος (Πάνθεον) και ο Κίσσαβος (Μπουγάζι, Μέγας Λάκκος, Γκιντίκι), όπου υπάρχει μεγάλη γκάμα αναρριχητικών πεδίων με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. Ενδιαφέροντες προορισμοί για αναρρίχηση είναι τα Τέμπη (45 διαδρομές), η Αγριά και η Μακρυνίτσα στο Πήλιο και η Λαγκάδα στη Σπάρτη (50 διαδρομές σε τέσσερα πεδία, υψηλής αισθητικής και δυσκολίας). Σε όλους τους προορισμούς, οι διαδρομές είναι ασφαλισμένες με πλακέτες και βύσματα, ενώ σε κάποιες υπάρχουν και μόνιμα καρφιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: