ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Βιβλίο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου «Οι σφουγγαράδες της Καλύμνου»

Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Χαρ. Κόκκινος εξέδωσε φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο: «Οι σφουγγαράδες της Καλύμνου». Η χρηματοδότηση της συγγραφής-έκδοσης έγινε από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσο του ΠΕΠ Ν. Αιγαίου 2000-2008. Πρόκειται για ημι-πολυτελή έκδοση 117 σελίδων και διαστάσεων 22Χ24,5, Εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκη. Οι φωτογραφίες είναι έγχρωμες και ασπρόμαυρες παλιές. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι κ. Οθων Τσουνάκος, Δημ. Λούκας.
Το λεύκωμα (ή βιβλίο, όπως έλεγε η πρόσκληση της Περιφέρειας) παρουσίασε ο κ. περιφερειάρχης, σε ειδική συνεδρίαση του δημ. σ/λίου, στις 11.4.09, στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου, με ομιλητή τον υφυπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Κων. Κιλτίδη. Στο πάνελ της έδρας συμπαρακάθισαν, μαζί με τον κ. υφυπουργό και τον κ. περιφερειάρχη, ο γενικός γραμματέας του υπ. Πολιτισμού κ. Θ. Δραβίλλας, ο νομάρχης κ. Γ. Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος και ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου κ. Σ. Ζερβός. Μετά τον κεντρικό ομιλητή το λόγο έλαβαν ο γ.γ. του ΥΠΠΟ και ο κ. νομάρχης.
Η συμπεριφορά στο μητροπολίτη
Στην εκδήλωση προσήλθε, με μικρή καθυστέρηση, και ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο οποίος και έτυχε της πλέον χονδροειδούς αντιμετώπισης. Από χαρακτήρα ο σεβασμιότατος ταπεινός, κάθισε σε μιαν άκρη της αίθουσας, στην ουρά των καθισμάτων των δημοτικών συμβούλων. Οταν κάποια στιγμή… τον αντιλήφθηκαν οι άνθρωποι της έδρας (η απόσταση της έδρας από το σημείο που κάθισε ο μητροπολίτης είναι 5-6 μέτρα!), έκπληκτοι δήμαρχος και περιφερειάρχης τον κάλεσαν να έρθει μπροστά. Ομως, χωρίς να του δείχνουν και πού θα κάθιζε. Και όταν ο σεβασμιότατος τους… καθησύχασε: «δεν πειράζει, καλά είμαι εδώ», ο κ. δήμαρχος τον συνεχάρη για την ταπεινότητά του. Στη θέση αυτή έμεινε ο κ. Παΐσιος μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, στριμωγμένος σε μια γωνιά και δίπλα στο τρίποδο κάμερας τηλεοτπικού σταθμού. Αναγκαστικά, τον σήκωναν κάθε τρεις και λίγο οι περαστικοί, για να πάνε απέναντι…, αλλά κανένας δημ. σύμβολος δε σηκώθηκε να του προσφέρει την καρέκλα του (στο Δήμο Καλυμνίων όποιος κάτσει δε σηκώνεται, γενικώς…). Και σημειωτέον, στην έδρα υπήρχε μια άδεια πολυθρόνα. Ηταν τουλάχιστον αγενής συμπεριφορά προς μητροπολίτη, εκ μέρους ανθρώπων που διακηρύσσουν μετά πάθους την υποχρέωση όλων και την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός προς τα πρόσωπα που εκπροσωπούν θεσμούς. Φαίνεται, εννοούν μόνο το πρόσωπό τους…
Ποια είναι η αξία του λευκώματος
Ειπώθηκαν πολλά για τη μεγάλη αξία του λευκώματος-βιβλίου, από τον κ. περιφερειάρχη, τον κ. υφυπουργό και τον κ. γ.γ. του ΥΠΠΟ. Η αξία του πράγματι είναι προφανής αλλά μόνο στην ποιότητα έκδοσης. Το περιεχόμενο και η επιστημονική του βάση πολύ χαμηλής αξίας, γιατί:
Α) Γράφτηκε για την Κάλυμνο ερήμην της Καλύμνου. Ο κ. περιφερειάρχης, άγνωστο με ποιες συμβουλές, δε θεώρησαν ικανό, κατάλληλο και αξιόπιστο κανένα Καλύμνιο, για να συμεμτάσχει στην έκδοση αυτή. Καταγράφονται τα ονόματα της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων κας Π. Μαύρου και του (κλασσικού) αρχαιολόγου κ. Μ. Κουτελλά, το φύλακα του Ναυτικού Μουσείου κ. Χ. Μπιλλήρη, του ιδιοκτήτη μουσείου εναλίων ευρημάτων κ. Στ. Βαλσαμίδη, και λείπουν τα ονόματα των Καλύμνιων που έγραψαν για το σφουγγάρι και την σπογγαλιεία.
Β) Η δηλωμένη στο λεύκωμα βιβλιογραφία είναι απαράδεκτα φτωχή. Αγνοήθηκε η καλυμνιακή βιβλιογραφία (επιστημονική, λαογραφική, λογοτεχνική), ενώ οι συγγραφείς του λευκώματος επικαλούνται βιβλιογραφία της… Λήμνου.
Γ) Αγνοήθηκαν ο Πλούταρχος και Αριστοτέλης, που έδωσαν ελληνικές ονομασίες στα είδη των σφουγγαριών και περιέγραψαν με θαυμαστή ακρίβεια γνωρίσματα του σπόγγου (ο συντάκτης του λευκώματος προτίμησε τις ξενόγλωσσες-επιστημονικές ονομασίες!). Κάπου αναφέρεται και ο Οππιανός, αλλά χωρίς να λένε οι συγγραφείς από πού τον διάβασαν, σε ποια έκδοση, πέραν του ότι αναφέρουν λάθος και τον τίτλο του βιβλίου, τα «Αλιευτικά» τα τιτλοφόρησαν «Αλιευτική».
Δ) Γίνεται αναφορά στη χρήση των σκαφάνδρων, στις αντιδράσεις του λαού και την παρελκυστική πολιτική των «ιθυνόντων» με προχειρότητα και ιστορική αφέλεια.
Ε) Γίνεται αναφορά στους μεγάλους Καλύμνιους σπογγεμπόρους και στους Εμπορικούς Οίκους του Εξωτερικού με μια περίεργη ισοπεδωτική… ιεράρχηση και παραποίηση της πραγματικής εικόνας, όπως αυτή βγαίνει από τα ιστορικά ντοκουμέντα.
ΣΤ) Στην παρουσίαση του λευκώματος ειπώθηκαν πολλές υπερβολές και ενοχλητικές ανακρίβειες. Σε καμία περίπτωση το λεύκωμα αυτό δεν παρουσιάζει την ιστορία της.
Πυγή (ΣΝΤ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: