ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008


Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

στην αυγή του 21ου αιώνα οι περισσότερες κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια από τις μεγαλύτερες απειλές των τελευταίων αιώνων, το AIDS.

Το πρόβλημα του AIDS αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα το οποίο δυστυχώς δεν είναι εύκολο να λυθεί. Η σύγχρονη επιστήμη για τα κατορθώματα της οποίας έχουν γραφτεί τόσα, χρησιμοποιείται στις μέρες μας στην βάση ενός κοινωνικοοικονομικού σχεδιασμού που έχει στόχο το κέρδος και την περαιτέρω εντατικοποίηση της παραγωγής.

Τον Μάρτη, σαράντα μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες μήνυσαν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για παραβίαση των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, επειδή, εφαρμόζοντας το νόμο Μαντέλα από το 1997, επέλεξε τη λύση της εισαγωγής μη αυθεντικών φαρμάκων και την κατασκευή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δραματικό πρόβλημα της εξάπλωσης του AIDS την ίδια στιγμή που τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από HIV/AIDS διεθνώς και 35% του πληθυσμού στην Μποτσουάνα είναι φορείς του ιού. Το 2000 μολύνθηκαν 3,8 εκατ. άνθρωποι στην περιοχή ενώ συνολικά 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Από το 1975 ως το 1997 οι πολυεθνικές έφεραν 1.233 νέα φάρμακα στην παγκόσμια αγορά. Εξ αυτών το 1% (13 φάρμακα) πήγαν σε ασθένειες που πλήττουν τον Τρίτο Κόσμο. Κι αυτά γιατί «μια εταιρία με μετόχους δεν μπορεί να επικεντρωθεί στις ασθένειες του Τρίτου Κόσμου, διότι θα χρεοκοπήσει». (πρώην πρόεδρος της «Merc», μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις,)

Αυτή η κατεύθυνση της επιστήμης αποτελεί και τροχοπέδη στην ανάπτυξή της. Ο ανταγωνισμός έχει σαν αποτέλεσμα έρευνες να γίνοται από εργαστήρια πολυεθνικών εταιριών που δρουν ανεξάρτητα.

Για να μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ασθένειας του AIDS αλλά και άλλων προβλημάτων των σύγχρονων κοινωνιών χρειάζεται αναπροσανατολισμός της επιστήμης. Χρειάζεται η επιστήμη να είναι κτήμα όλων των ανθρώπων, να δίνεται σε όλους απλόχερα χωρίς εμπορικούς περιορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: