ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Πορίσματα του 3ου Συνεδρίου των Δωδεκανησίων της Διασποράς

Το 3ο Συνέδριο των Δωδεκανησίων της Διασποράς που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αρχαγγέλου Ρόδου, την 1 Αυγούστου 2009 και στο οποίο έλαβαν μέρος οργανώσεις Δωδεκανησίων της Διασποράς, εσωτερικού και εξωτερικού και συμμετείχαν τοπικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές, αφού άκουσε τις απόψεις που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές, διέγνωσε την ανάγκη μιας παγκόσμιας Δωδεκανησιακής οργάνωσης για την σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των απανταχού Δωδεκανησίων και την προώθηση και επίλυση των ποικίλων προβλημάτων των Δωδεκανησίων της διασποράς.
Στο συνέδριο, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και την στήριξη των:
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
Νομαρχίας Δωδεκανήσου
Δήμου Ροδίων
Δήμου Αρχαγγέλου
παρέστησαν και συμμετείχαν στις εργασίες του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο βουλευτής και τέως υπουργός Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης , οι βουλευτές κ. Αναστάσιος Καραμάριος και Νίκος Ζωίδης, ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και οι δήμαρχοι Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, Πεταλούδων κ. Μιχάλης Κορδίνας, Αρχαγγέλου κ. Αλέκος Παπουράς, Καμείρου κ. Δημήτρης Κρητικός Λινδίων κ. Μανώλης Παλλάς και Καλυμνίων Γιώργος Ρούσος. Η Ειδική Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής εκπροσωπήθηκε από τον Βουλευτή και τέως υφυπουργό εξωτερικών κ Γρηγόρη Νιώτη και τον βουλευτή κ. Γιώργο Κασαπίδη. Το ΣΑΕ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Νικόλαο Σκηνίτη και το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Πρόεδρο του κ. Αλέξανδρο Ζαβό.
Πορίσματα παιδείας και θερινών διακοπών
Κατόπιν των εισηγήσεων και παρεμβάσεων σχετικά με την ελληνική παιδεία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών της διασποράς, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αρκετά πανεπιστημιακά προγράμματα σε εξέλιξη στην Αυστραλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα τονίσθηκε η ενίσχυση των Ελληνικών στα απογευματινά σχολεία και τα λίγα της στοιχειώδους και μέσης ημερήσιας εκπαίδευσης, κυρίως στις ΗΠΑ. Ειδικότερα όσο αφορά τον θερινό κύκλο σπουδών του πανεπιστήμιου CHRLES DARWIN στη Κάλυμνο, την πρόσφατη συνεργασία στη διδασκαλία του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως επίσης και την παραγωγή ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού για την διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας, προτάθηκε να διευρυνθεί αυτή η κοινή δράση των δύο πανεπιστημίων μέσα από συνεργασίες και με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Η διαπανεπιστημιακή συνεργασία ανάμεσα στις έδρες νεοελληνικών σπουδών που βρίσκονται σε χώρες όπου υπάρχουν πολυπληθείς Δωδεκανήσιοι ομογενείς, αποτελεί στρατηγικό τομέα συνεργασίας και ανάπτυξη, καθώς και διατήρησης του Ελληνισμού, ανάμεσα στους ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενιάς και τους φιλέλληνες απανταχού της γης. Λόγω δε της μεγάλης σημασίας που έχει η παιδεία στη διασπορά, αποφασίσθηκε να αποτελέσει το κύριο θέμα του 4ου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2010.
Διατυπώθηκε επίσης η πρόταση να ενισχυθούν να ενισχυθούν τα προγράμματα διακοπών και ψυχαγωγίας των ομογενών μας με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που θα τα χειρίζονται οι αρμόδιοι φορείς της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας. Στόχο αποτελεί η ανάπτυξη της πολιτισμικής ταυτότητας των ομογενών μας, με το χώρο καταγωγής τους. Για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων πέρα των κατασκηνώσεων που ήδη λειτουργούν στη Ρόδο, διαπιστώθηκε η ανάγκη δημιουργίας και μόνιμων εγκαταστάσεων διαμονής με τις ανάλογες αθλητικές και ψυχαγωγικές υποδομές. Προς αυτή την κατεύθυνση κατετέθησαν προτάσεις α) από τον Δήμο Αρχαγγέλου για να χρησιμοποιηθούν οι πρώην παιδικές κατασκηνώσεις και νυν στρατόπεδο στο Χαράκι και από τον Μητροπολίτη Ρόδου για τον όμορο στη μονή Τσαμπίκας χώρο.
Το Μουσείο των Δωδεκανησίων της διασποράς
Προτείνεται να δημιουργηθεί το μουσείο των Δωδεκανησίων της διασποράς με άμεση επιλογή του πλέον κατάλληλου κτιριακού χώρου που θα το φιλοξενήσει. Για την στέγαση του, προτάθηκαν από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης α) ένα από τα ιστορικά κτίρια του Καμποκίαρο στην Ελαιούσα, β) η οικία Ακάβη στη πόλη της Ρόδου (ιστορικό κτίριο επί της οδού Παπαλουκά) και γ) το παλιό γηροκομείο (πλησίον Ψαροπούλας) στη πόλη της Ρόδου.
The Dodecanese Diaspora Day
Αποφασίσθηκε να γιορτάζεται σε κάθε νησί της Δωδεκανήσου η τελευταία Κυριακή του Ιουλίου ως ημέρα των Δωδεκανησίων της διασποράς. Ο εορτασμός αυτός θα περιλαμβάνει κύκλο εκδηλώσεων που θα αρχίζουν με το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των απανταχού της γης Δωδεκανησίων. Το πρόγραμμα θα οριστικοποιείται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού μέχρι την 31 Μαρτίου για να μπορούν να το πληροφορούνται εγκαίρως οι ομογενείς εκφράσθηκε δε η ευχή να υπάρχει την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, ένας κύκλος εκδηλώσεων με ταυτότητα Δωδεκανησιακή.
Το κοινωνικό δίκτυο των Δωδεκανησίων της Διασποράς.
Προτείνεται η χρήση του διαδικτύου και της νέας τεχνολογίας ως μέσου καταγραφής και επικοινωνίας μεταξύ των απανταχού Δωδεκανησίων. Το portal DodecanesianDream.com, θα συμβάλει σημαντικά σε αυτό. Παράλληλα προτάθηκε να γίνουν ενέργειες και προς την κατεύθυνση της δημιουργίας δικτύων επιχειρηματιών και νέων επιστημόνων, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολο τους παραμένουν μακριά από τους ομογενειακούς συλλόγους και τις δραστηριότητες τους,
Τα αρχεία των συλλόγων και των οργανώσεων της Διασποράς
Ένα από τα θέματα άμεσης προτεραιότητας πρέπει να είναι και η αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παροικίες μας με την διαφύλαξη των αρχείων των συλλόγων τους, πολλά από τα οποία μετά από διοικητικές αλλαγές, χάνονται. Η αξία αυτών των αρχείων σήμερα είναι σημαντικότατη και ανεκτίμητη αφού αποτελούν την καταγραφή της ιστορίας της διασποράς της Δωδεκανήσου. Το υλικό αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πολύτιμα συστατικά στοιχεία του μουσείου των Δωδεκανησίων της διασποράς, που η ίδρυση του είχε ήδη προταθεί από το 20 συνέδριο και βρίσκει ευρεία απήχηση μεταξύ των Δωδεκανησιακών φορέων.
Η προβολή του τουριστικού προϊόντος των νησιών
Οι σύνεδροι συμφώνησαν στην ανάγκη που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση για συστράτευση όλων των Δωδεκανησίων προκειμένου να στηριχθεί το τουριστικό προϊόν των νησιών μας. Σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ΠΡΟΤΟΥΡ, αλλά και άλλους τοπικούς φορείς, θα αναζητηθούν αποτελεσματικοί τρόποι, προκειμένου να αξιοποιηθεί το δίκτυο των Δωδεκανησίων, προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια αυτή θα ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου με την Ομογένεια της Αμερικής.
Η σύσταση του φορέα
Το συνέδριο απασχολήθηκε επί μακρόν με την μορφή που θα πρέπει να λάβει το όργανο που θα συσταθεί προκειμένου να διαχειριστή την παγκόσμια Δωδεκανησιακή οργάνωση.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν συγκλίνουν στην ανάγκη δημιουργίας αφενός μιας συνομοσπονδίας των Δωδεκανησιακών ομοσπονδιών που θα συμπεριλάβει το σύνολο των Δωδεκανησιακών συλλόγων παγκοσμίως και θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τους και αφετέρου ενός οργανισμού που θα διαχειριστεί με ευελιξία τις ενέργειες που απαιτούνται, για την επίτευξη των στόχων της δράσης. Για αυτό το λόγο το δεύτερο θα πρέπει να λάβει νομική μορφή ΜΗ.ΚΥ.Ο, ή Ανώνυμης Εταιρείας ή και ιδρύματος. Η οργανωτική επιτροπή, αφού αναλύσει της ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, θα τις προωθήσει στις Δωδεκανησιακές Ομοσπονδίες Εσωτερικού και Εξωτερικού για την διατύπωση παρατηρήσεων και βελτιώσεων.
Η πολιτεία
Η πρωτοβουλία αυτή για την οργάνωση των απανταχού Δωδεκανησίων, όπως και ανάλογες προσπάθειες που γίνονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση, διαφέρουν σημαντικά από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και θα πρέπει να στηριχθούν και αυτές κατ αναλογία από την πολιτεία. Για αυτό το λόγο το συνέδριο αποφάσισε να κατατεθούν τα πορίσματα του και στον αρμόδιο Υφυπουργό εξωτερικών.
16ο Συμπόσιο Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου
Το 3ο συνέδριο των Δωδεκανησίων της Διασποράς αναγνωρίζει τις προσπάθειες και το επιστημονικό- ερευνητικό έργο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου. Στηρίζει το 16ο Συμπόσιο της, που θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά (5-8 Νοεμβρίου 2009) σε συνεργασία με τις Δωδεκανησιακές Ομοσπονδίες Αττικής και Αμερικής και θα είναι αφιερωμένο στους Δωδεκανήσιους της Διασποράς.
Βραβεύσεις
Τέλος, συνέδριο βράβευσε απονέμοντας τους τιμητικές πλακέτες τους καταγόμενους από την Κάλυμνο Ομογενείς:
Κάννη Ιωάννη Πρώην Υπουργό και μέλος του κοινοβουλίού του Καναδά
Μαραγκό Πέτρο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
Χαλίκο Γιάννη Επιχειρηματία του Darwin της Αυστραλίας
Γιαννάτου Κατερίνα Πρώην Πρόεδρο Καλυμνίων - Αττικής
για την σημαντική παρουσία τους στην πολιτική, τις επιστήμες ή τις επιχειρήσεις και την εν γένει προσφορά τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους Κάλυμνο.
Ομοίως βράβευσε τον Αρχιμανδρίτη Απόστολο Κουφαλλάκη, Ιερατικό προϊστάμενο του καθεδρικού ναού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, της Νέας Υόρκης για τις ανεκτίμητες και πολύτιμες υπηρεσίες του προς την Αγία Εκκλησία, την Ελληνική Παιδεία και την Ελληνική-Δωδεκανησιακή Ομογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: