ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ
Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" .
Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !
- Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
- Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
- Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com
Καλή πλοήγηση.!!!!
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009
ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Οι νησιώτες νιώθουν περισσότερο Έλληνες και συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου, ιδιαίτερα τώρα που και πάλι οι γείτονές μας Τούρκοι άρχισαν τις προκλήσεις, υπογραμμίζει η έπαρχος Καλύμνου- Λέρου κ. Χρυσούλα Συφουνιού. Όμως, τα προβλήματα στα ακριτικά νησιά είναι πάντοτε πολλά και η Πολιτεία δεν δείχνει την ανάλογη στοργή.
Γυναίκα επικεφαλής επαρχείου, πώς τα καταφέρνει;
Η πρόταση να συμμετέχω στην παράταξη δεν μου έγινε μόνο για να καλύψω την ποσόστωση.
Ήμουν υποψήφια και εκλέχθηκα. Με δουλειά, υπομονή, καλούς συνεργάτες και πάθος για υλοποίηση των στόχων μου.
Δύσκολη η επαφή με τόσα νησιά;
Στο Επαρχείο Καλύμνου ανήκουν 16 νησιά. Είναι κυρίως μικρά ακριτικά νησιά που έχουν όμως ανάγκη υποστήριξης. Μεγάλωσα και ζω με αυτές τις δυσκολίες. Το ακτοπλοϊκό είναι το μεγάλο πρόβλημα;
Ναι, και είναι επιτακτική ανάγκη η επίλυσή του, αφού εμείς οι κάτοικοι των νησιών στηρίζουμε τα σύνορά μας.
Πώς είναι η ζωή στα τόσα μικρονήσια;
Μαγευτική αν αφεθούμε στην ομορφιά της φύσης. Είναι όμως δύσκολη και σκληρή. Αν η Πολιτεία μεριμνήσει για μέτρα καλύτερης διαβίωσης, όπως φορολογική απαλλαγή, ιατρική περίθαλψη κ.λπ., τότε σίγουρα η ζωή στα μικρονήσια θα ήταν μόνο μαγευτική και ανθρώπινη.
Κι όμως κάποιοι μπορούν και επιβιώνουν μόνοι τους.
Ναι, είναι συνειδητή επιλογή τους, στέλνοντας ένα μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και οι μεγάλες πόλεις. Είναι ήρωες με την πραγματική έννοια. Είναι ο τουρισμός στα Βόρεια Δωδεκάνησα η μοναδική πλουτοπαραγωγική πηγή;
Στις μέρες μας πια, ναι. Και οι άλλες δραστηριότητες;
Στην Επαρχία Καλύμνου υπάρχουν δραστηριότητες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, όπως η σπογγαλιεία, η αλιεία, η μελισσοκομία.
Υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού;
Κάθε νησί προσφέρεται λόγω της ιδιαιτερότητάς του για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Όπως αναρρίχηση-κατάδυση η Κάλυμνος, κατάδυση η Λέρος, θρησκευτικόπολιτισμικό τουρισμό η Πάτμος και η Αστυπάλαια. Μικροί επίγειοι παράδεισοι προσφέρονται στα μικρονήσια μας Λειψοί- Αγαθονήσι- Αρκιοί- Μαράθι- Κίναρος- Λέβιθα. Πολλές ελλείψεις στα θέματα υγείας.
Τα προβλήματα στον τομέα υγείας στην περιοχή μας δεν διαφέρουν απ΄ αυτά στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.
Και τα προβλήματα ανεργίας στην Κάλυμνο;
Δυστυχώς, η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πρέπει η Πολιτεία να δώσει κίνητρα, προκειμένου οι νέοι μας να μην ψάχνουν το δικαίωμά τους για εργασία μακριά από τον τόπο τους.
Η Λέρος εξακολουθεί να στηρίζει την οικονομία της στο Κρατικό Θεραπευτήριο;
Ναι, παρ΄ όλη τη συρρίκνωση του ιδρύματος. Τα τελευταία χρόνια η Λέρος αναπτύσσεται και τουριστικά. Έχει πλέον δημιουργήσει την υποδομή για να μπορεί να σταθεί και χωρίς το Θεραπευτήριο.
Δυσκολίες στα θέματα εκπαίδευσης στα νησιά, και ιδίως στα μικρά...
Πολλές δυσκολίες. Μέχρι πριν από τρία χρόνια, τα παιδιά του Αγαθονησίου τελειώνοντας το Δημοτικό έπρεπε να πάνε μόνα τους σε γειτονικά νησιά. Με πολλές προσπάθειες κρατάμε το Δημοτικό στους Αρκιούς, την Ψέριμο και την Τέλενδο.
Θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για τηλεγυμνάσιο στην Ψέριμο;
Η Νομαρχία Δωδεκανήσου, που είχε και την πρωτοβουλία, προχωράει στις διαβουλεύσεις με το υπουργείο Παιδείας Ο νομάρχης κ. Μαχαιρίδης, που είχε και την ιδέα, θα προχωρήσει στην αγορά εξοπλισμού που απαιτείται και στην συνέχεια τον λόγο έχουν οι εκπαιδευτικοί.
Θα εφαρμοστεί σε άλλα νησιά;
Πιλοτικά θα ξεκινήσουμε από την Ψέριμο, στοχεύοντας την εφαρμογή τηλεμάθησης και σε άλλα μικρά νησιά.
Υπάρχει θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς. Γιατί δεν βρέθηκε λύση;
Ίσως γιατί κάποιοι δεν θέλουν να το επιλύσουν. Μετά τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι, ας ελπίσουμε πως θα βρεθεί λύση.
Χιλιάδες οι λαθρομετανάστες. Υπάρχουν υποδομές για την υποδοχή τους;
Τίποτα. Μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολείται με το πρόβλημα. Η Πολιτεία είναι παντελώς απούσα. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Με πολιτικές αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να ληφθούν, σεβόμενοι πάντα τον παράγοντα άνθρωπο και τις διεθνές σχέσεις μας.
Συνεχώς προβλήματα δημιουργούν οι Τούρκοι στα μικρονήσια. Τι λένε οι κάτοικοι;
Αυτή η συνεχής ενόχληση κάνει εμάς τους νησιώτες να νιώθουμε περισσότερο Έλληνες και να συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία μας στην ακριτική Δωδεκάνησο.
Ένταση και φέτος στα Ίμια...
Δεν μπορεί να περιγράψει κανείς το συναίσθημα του νησιώτη ψαρά που βρίσκεται καθημερινά σε απόσταση αναπνοής με κάποιον που με την υπεροψία του δυνατού έρχεται να τον απειλήσει.
Θεοφάνια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε νησάκι 150 κατοίκων...
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η δημοκρατία στο μυαλό και την ψυχή του. Γνωρίζει ως αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας τον αγώνα των νησιωτών για τη διατήρηση των συνόρων και της ελευθερίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου