ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Bράβευση των αριστούχων μαθητών


Αγαπητοί φίλοι η Ένωση Καλυμνιων Ρόδου θα προχωρήσει σε βράβευση των αριστούχων μαθητών γυμνασίων και λυκείων και παιδιών που πέρασαν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα επίσης και σε όσους έχουν πάρει το πτυχίο τους για το σχολικό έτος 2008- 2009 απαραίτητο ένας από τους δυο γονείς να έχει Καλυμνιακη καταγωγή Πληροφορίες στο τηλ 6974420572 κύριος Κωνσταντινίδης Γιώργος ( πρέπει να ενημερώσετε μέχρι της 10 Ιανουαρίου)

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Νέα Αγορά


Μεγάλη επιτυχία με πολύ συμμετοχή του κόσμου ήταν η χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Νέα Αγορά του νησιού της Ρόδου .
Συμμετείχε η φιλαρμονική του Δήμου Ροδίων με πλούσιο πρόγραμμα και βεβαίως η Ένωση Καλυμνιων Ρόδου με την χορωδία της , τραγουδώντας τα κάλαντα των Χριστουγέννων και διάφορα τραγούδια.
στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η βουλευτίνα κ. Μ Ιατριδη ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γ Μαχεριδης ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χ Χατζηευθυμιου ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Γιαννακακης και ο κ. Κ Ταραζλιας επίσης και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Γ Χατζημαρκος
Να ευχαριστήσουμε την πρόεδρο των καταστημαρχων κυρία Άννα Μποζμου της Ν Αγοράς και το Δ.Σ. για την οργάνωση της εκδήλωσης και για την πρόσκληση συμμετοχής προς την Ένωση
Χρόνια πολλά και του χρόνου…..

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

Χθες Κυριακή, 20 του μηνός έγινε παιδικό πάρτυ στην αίθουσα της Ένωσης. Η αίθουσα γέμισε χαρούμενα παιδικά προσωπάκια, που περίμεναν τον Άγιο Βασίλης να τους μοιράσει δωράκια. Έτσι κι έγινε και αφού τραγουδήσανε τα παιδιά τα κάλαντα εμφανίστηκε ο γενειοφόρος, ο μόνος που κατάφερε να σταματήσει για λίγο με τα δώρα του τα αγοράκια και τα κοριτσάκια, που μέχρι τότε χοροπηδούσαν σαν τους καλικάτζαρους.
Τις εντυπώσεις έκλεψε το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο με την τεράστια φάτνη, που ζωντάνεψε με τη φαντασία του και το ταλέντο του ο δημιουργός της, κ. Σπύρος Τσιλιγκίρης, φίλος της Ένωσης, ο οποίος την έφτιαξε και τη δώρισε στην Ένωση και τον οποίο ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Η σύνθεση είχε τη φάτνη με το θείο βρέφος, ζωάκια, φυτά και ένα σύστημα με τρεχούμενο νερό.
Οι γυναίκες της Ένωσης και άλλες πολλές φίλες γέμισαν δύο μπουφέδες με εκλεκτά σπιτικά γλυκά και πίτες λογιών λογιών, που δεν είχαν να ζηλέχψουν τίποτα από το καλύτερο κέτερινγκ. Άλλωστε αυτά φτιάχτηκαν από ψυχής. Όλα τα εδέσματα έγινανα ανάρπαστα ειδικά από τους γονείς που το’ ριξαν για τα καλά στο φαγητό.
Το παιδικό αυτό πάρτυ ταίριαξε απόλυτα με το πνεύμα των Χριστουγέννων, καθώς τι άλλο είναι τα Χριστούγεννα από γιορτή για το παιδί που έρχεται στον κόσμο να τον γεμίσει χαρά, αγάπη και ελπίδα. Τα Χριστούγεννα όμως είναι και οι γονείς που γύρω από τα τέκνα τους τα αγκαλιάζουν με την πάχνη της αγάπης και της υπομονής.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Παρουσίαση των «Καλυμνιακών Χρονικών» στην Αθήνα


Την περασμένη Κυριακή 13/12 έγινε στην, κατάμεστη από συμπατριώτες, αίθουσα «Κατερίνα Γιαννάτου» της Εστίας των Καλυμνίων Αττικής η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της Ενωσης Καλυμνίων Αθηνών-Πειραιώς, με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Συλλόγου.
Μετά την καθιερωμένη αρτοκλασία και τη ζεστή προσφώνηση του Προέδρου της Ενωσης Κου Γιώργου Ζαραφωνίτη έγινε η παρουσίαση του νέου τόμου, 18ου στη σειρά, των «Καλυμνιακών Χρονικών» από τους Γιάννη Θ. Πατέλλη Πρόεδρο και Κώστα Μηνέττο Αντιπρόεδρο του Αναγνωστηρίου.
Ο Πρόεδρος Κος Πατέλλης αναφέρθηκε, εν συντομία, στις ιδιαιτερότητες του νέου βιβλίου, που στις 500 και πλέον σελίδες του περιλαμβάνει και νέους συνεργάτες από γειτονικά νησιά, κάτι που επιδιώκει συνεχώς το Αναγνωστήριο και όποτε αυτό επιτυγχάνεται ικανοποιεί ιδιαίτερα το Διοικητικό του Συμβούλιο. Ευχαρίστησε τους χορηγούς, τον Νομάρχη Κο Γιάννη Μαχαιρίδη και το Δήμαρχο Καλυμνίων Κο Γιώργο Ρούσσο, τους συνεργάτες του τόμου, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Καλυμνίων Αττικής για τη ζεστή φιλοξενία και κατέληξε : «Βρισκόμαστε σε μια εποχή που όλα είναι μετρήσιμα και όλα δημοσκοπούνται, από την ευτυχία και τον έρωτα μέχρι τα φρονήματα και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Μόνη σταθερή αξία, μόνο αδιαπραγμάτευτο και μη μετρήσιμο μέγεθος, για τον καθένα μας, είναι η καταγωγή του και η περηφάνια της ρίζας του. Αυτό το ιερό, εσώτερο, ανεκτίμητο μέγεθος, το Αναγνωστήριο του νησιού μας, προσπαθεί με τις εκδόσεις του να διαφυλάξει και να σας προσφέρει».
Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου Κος Κώστας Μηνέττος, με τον ιδιαίτερα γλαφυρό και εμπεριστατωμένο λόγο του, αναφέρθηκε εν συντομία στους συγγραφείς και τα άρθρα του βιβλίου.
Ενδιάμεσα προβλήθηκε ένα εξαιρετικό δεκάλεπτο CD, με το περιεχόμενο και την εικονογράφηση του βιβλίου, δουλειά του Βαγγέλη Τάτση και της μητέρας του Ειρήνης Γαλανού- Μπουφίδη, το οποίο θα προβληθεί ξανά στην παρουσίαση των Χρονικών που θα γίνει στην Κάλυμνο μέσα Ιανουαρίου.
Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διπλωμάτων και ενός τόμου των Χρονικών στα Καλυμνάκια που πέτυχαν στις Ανώτατες Σχολές των Αθηνών και τα οποία είχαν κληθεί για μια πρώτη γνωριμία με την Ενωση Καλυμνίων Αττικής.
Η υπέροχη βραδιά έκλεισε με μια ευχάριστη έκπληξη. Η Καίτη Κουλλιά και ο Νίκος Κούρος στο πιάνο ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους με ένα υπέροχο εικοσάλεπτο πρόγραμμα από το οποίο δεν έλειψαν φυσικά το «Τζιβαέρι» και το «Μαρούλι».
(Γ.Θ.Π.)

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην φωτογραφία


Η τέχνη της φωτογραφίας ανθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Το αποδεικνύουν οι εκθέσειςφωτογραφίας του συλλόγου των καλλιτεχνιών κάθε καλοκαίρι. Χρειαζόμασταν όμωςκαι μια επίσημη και έγκυρη αναγνώριση και αυτή την έφερε στην Κάλυμνο ο γιατρόςκαι καλλιτέχνης φωτογράφος κ. Γιάννης Κουλλιάς.Πήρε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, που διοργάνωσε ο καλλιτεχνικός οίκος “AL THANI”, στην Αυστρία (ιδιοκτήτης του οίκου είναι ο Σεΐχης του Κατάρ), και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στην κατηγορία φωτογραφίας «το νερό» (φωτο: η βραβευμένη φωτογραφία). Για την αξία και βαρύτητα του βραβείου αυτού μιλάει ο αριθμός των 6.000 συμμετοχών και των 60.000 φωτογραφιών που κρίθηκαν. Πρόκειται δηλαδή για καλλιτεχνικό διαγωνισμό παγκόσμιας εμβέλειας, στον οποίο ο κ. Γιάννη Κουλλιάς, και δι’ αυτού η Κάλυμνος, κέρδισε την πρώτη θέση.Η φωτογραφία με την οποία βραβεύτηκε ο συμπατριώτης μας θέτει και μια επίσημη άποψη για τη φωτογραφία. Συχνά μιλάνε στην Κάλυμνο για «γνήσιες» και για «πειραγμένες» φωτογραφίες, δηλαδή φωτογραφίες που έχουν υποστεί ένα ρετουσάρισμα και μια αισθητική τελείωση. Η βραβευμένη φωτογραφία του κ. Κουλλιά μας βεβαιώνει ότι οι «διακριτικές» επεμβάσεις είναι χρήσιμες και αναγκαίες όσο ακριβώς, θα λέγαμε, το μακιγιάζ σε μια γυναίκα. Και την προσεκτική επεξεργασία της φωτογραφίας την αποτολμούν όσοι γνωρίζουν από φωτογραφία (το ίδιο δε γίνεται και στο μακιγιάζ, που αναδείχτηκε σε πολύ μεγάλη τέχνη;) Αν ο φωτογράφος τραβήξει μια φωτογραφία με αδιάφορο θέμα, με λάθος προβολή, με λάθος σκηνοθετική αντίληψη, σε λάθος χρόνο κ.λπ. δεν τον σώζει καμιά «πλαστική εγχείρηση». Η υποβοήθηση του φωτισμού, η μικρή παρέμβαση στα χρώματα κ.λπ. βοηθάνε την ωραία φωτογραφία. Η καλλιτεχνική φωτογραφία δεν τελειώνει με το κλικ της φωτογραφικής μηχανής.
Πηγή Αργώ της Καλύμνου

Πρόσκληση



Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου σας καλεί στο παιδικό πάρτυ που διοργανώνει την Κυριακή 20 Δεκέμβρη και ώρα 7μμ, στην αίθουσα της Ένωσης, Γ. Σεφέρη 78 (πίσω από καφετερία GALLERY – Μήδεια). Ένας καλύμνιος Άγιος Βασίλης περιμένει να μοιράσει δώρα και γλυκά στα παιδιά. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο τηλέφωνο 6932433232.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» καλεί όλους τους συμπατριώτες και συντοπίτες της να έρθουν να ακούσουν τα παραδοσιακά καλύμνικα χριστουγεννιάτικα κάλαντα το Σάββατο, 19/12/09, στις 12πμ, στη Νέα Αγορά και την Κυριακή, 20 του μηνός στην αίθουσα του Ροδινιού την ίδια ώρα.
Η Διοίκηση σας εύχεται χρόνια πολλά.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Πανελλήνιο βραβείο Εκθεσης σε Καλυμνιά μαθήτρια του Δημοτικού

Η μαθήτρια της ΣΤ´ τάξης του Δημ. Σχολείου Πανόρμου Ειρήνη Τρικοίλη του Διονυσίου και της Καλλιόπης (φυσικός, φιλόλογος) πήρε το 2ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκθεσης, που διοργάνωσε, κατά το προηγούμενο σχολ. έτος (2008-09) η Δ/νση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Η μαθήτρια πήγε στην Αθήνα, στις 3-12-2009, για τη βράβευσή της.
Πηγή Αργώ της Καλύμνου

Στις Βρυξέλλες πήγαν το Σαββατοκύριακο τρία Καλυμνάκια


Οι τρείς μαθητές ο Μανώλης Έλληνας, η Πόπη Παπανικόλα και η Κατερίνα Μαστροκούκου, βραβεύθηκαν από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο» μαζί με τον.
Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτωνα Αρσένη, κλήθηκαν λίγο προτού ξεκινήσει η Σύνοδος της Κοπεγχάγης, μαζί με το καθηγητή τους Νικόλα Τρικοίλη, συζήτησαν μαζί του και του μετέφεραν το μήνυμά τους προς τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο.
Με οπτικοακουστικό υλικό και προσωπικές μαρτυρίες οι έφηβοι μαθητές από τη Καλύμνο μαζί με μαθητές από τη Νάξο, τους Λειψούς, τη Σκύρο και τη Κω παρουσίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τις δύο όψεις του «νομίσματος» της καθημερινότητας στα νησιά της χώρας μας.
Σίγουρα τα παιδιά είχαν να πουν πολλά πάνω στις δυσκολίες και τις ομορφιές της ζωής στις νησιωτικές περιοχές…
Εντύπωση προξένησε σε όλους η «οδύσσεια» των εφήβων μέχρι να φτάσουν στις Βρυξέλλες, λόγω της προβληματικής συγκοινωνίας του νησιού . . .
Πηγή Καλυμνιακοι Αντίλαλοι

Βράβευση των αριστούχων μαθητών

Αγαπητοί φίλοι η Ένωση Καλυμνιων Ρόδου θα προχωρήσει σε βράβευση των αριστούχων μαθητών γυμνασίων και λυκείων και παιδιών που πέρασαν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το σχολικό έτος 2008- 2009 με καταγωγή Καλυμνιακη
Πληροφορίες στο τηλ 6974420572 κύριος Κωνσταντινίδης Γιώργος

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

19 ΔΕΚ

19 ΔΕΚ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΥ I LOVE GR, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ www.ilovegr.gr WE ALL VOTE FOR KALYMNOS ON 19th OF DECEMBERΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ-ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΛΥΜΝΟI LOVE KALYMNOS- I VOTE FOR KALYMNOS

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Πανηγυρικά τα εγκαίνια στη νεόκτιστη και περίλαμπρη στέγη των ΑΜΕΑ







Από τα ωραιότερα κτίρια της Καλύμνου είναι το νεόκτιστο κέντρο των ΑΜΕΑ, στο Αργος. Τα εγκαίνιά του έγιναν πανηγυρικά στις 3.12.09, ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η τελετή για τον επίσημο εγκαινιασμό του κτιρίου έγινε με αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος από τον επίσκοπο κ. Εμμανουήλ και ιερείς, ενώ παρέστησαν ο δήμαρχος, η έπαρχος, ο τέως περιφερειάρχης κ. Χαρ. Κόκκινος, επί των ημερών του οποίου έγινε αυτό το έργο, ο δ/ντής του συντάγματος και πολύς κόσμος. Τη γιορταστική ομιλία έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου κα Π. Μαύρου, και χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης, η έπαρχος, ο κ. Κόκκινος και ο δήμαρχος. Εκ μέρους του δ.σ. των ΑΜΕΑ μίλησαν ο πρόεδρος κ. Φίλ. Ολυμπίτης και ο Γραμματέας κ. Ηλ. Φλάσκος.
Το Κέντρο ΑΜΕΑ Καλύμνου είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έγιναν στην Κάλυμνο τα τελευταία χρόνια, γιατί και ο προϋπολογισμός του ήταν μεγάλος (1 εκ. ευρώ) αλλά πιο μεγάλος είναι ανθρωπισμός που εμπεριέχει και εκφράζει αυτό το έργο και κάθε παρόμοιό του. Καθρεφτίζει την ανθρώπινη όψη της πολιτικής. Της πολιτικής που σέβεται τον άνθρωπο και προπάντων τα άτομα που έχουν ανάγκη προστασίας και φροντίδας εκ μέρους της πολιτείας.
Το κέντρο είναι 750τ.μ, σε οικόπεδο πάνω από 4 στρέμματα. Ως επιλογή και κατασκευή είναι προϊόν συνεργασίας, βασικά, τριών θεσμικών κέντρων: του Δήμου (που ήταν και ο φορέας υλοποίησης) της Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και του διοικ. σ/λίου του Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ, στο οποίο πρόεδρος είναι , επί πολλά χρόνια, ο κ. Φίλ. Ολυμπίτης και Γραμματέας ο κ. Ηλ. Φλάσκος. Ομως η ισχυρή κινητήρια δύναμη που πίεζε τους πολιτικούς ήταν το δ.σ. των γονέων ΑΜΕΑ. Πέτυχε να κρατήσει σε εγρήγορση το ενδιαφέρον των πολιτικών. Αλλά και εκείνοι με τη σειρά τους επέδειξαν ανθρωπιστικά συναισθήματα στην πράξη.
Το Κέντρο ΑΜΕΑ Καλύμνου είναι ένα από τα τέσσερα καλύτερα Κέντρα ΑΜΕΑ πανελληνίως. Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του αποτελούν πρότυπο οργάνωσης χώρων για παιδιά. Διαθέτει 25 αίθουσες, μεταξύ των οποίων: εργαστήρια (υφαντικής, αγγειοπλαστικής κ.α.), όπου τα παιδιά απασχολούνται και δημιουργούν με τη βοήθεια των κοριτσιών που τα επιβλέπουν και τα καθοδηγούν, γυμναστήριο, αίθουσα ψυχαγωγίας, αίθουσα πληροφορικής, ιατρείο, τουαλέτες, μπάνια, γραφείο προέδρου και γραμματεία, γραφείο επιτροπής παρακολούθησης, γραφείο κοινωνικού λειτουργού, αίθουσα συνεδριάσεων κ.α. Το Κέντρο διαθέτει, επίσης, πολύ άνετους εσωτερικούς χώρους κίνησης των παιδιών από πτέρυγα σε πτέρυγα, ωραία διακόσμηση και τέλειο κλιματισμό. Στην αυλή οι χώροι για άθληση των παιδιών είναι πολύ μεγάλοι. Εκεί προπονείται η ομάδα στίβου των παιδιών του Κέντρου («Απόλλων»), που έχει να επιδείξει πολλά κύπελλα από πανδωδεκανησιακούς αγώνες.
Τέλειο το κέντρο ως κτιριακή κατασκευή, όμως αυτό που δεν είναι μεν ορατό, αλλά γεμίζει όλο το κέντρο, είναι δροσερή πηγή αισθημάτων ανθρωπισμού και αγάπης που δείχνουν προς τα 25 παιδιά του κέντρου τα κορίτσια που τα φροντίζουν, μαζί και το διοικ. σ/λιο. Προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό καθημερινά και πάντα με τρυφερότητα και πηγαία υπομονή.
Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά και στις λειτουργικές δαπάνες συντρέχει ο Δήμου, αλλά προς το παρόν το διοικ. σ/λιο έχει στην ευθύνη του τις αμοιβές του προσωπικού. Γι’ αυτό, όσοι θέλουν θα δείξουν έμπρακτα τον ανθρωπισμό τους και την αγάπη τους στα ΑΜΕΑ, θα πρέπει να επισκεφθούν το Κέντρο και να κάνουν κάποιες μικρές αγορές. Θα εντυπωσιαστούν από τις δημιουργίες και θα νιώσουν και πιο κοντά στον άνθρωπο. (ΣΝΤ)
Πηγή Αργώ της Καλύμνου

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η Κάλυμνος απέκτησε νέο Συνεδριακό Κέντρο χάρη στην ι. μητρόπολη



Το απόγευμα της 2.12.09 έγιναν τα εγκαίνια του συνεδριακού κέντρου της ι. μητρόπολης, στο κτιριακό συγκρότημα του Αγ. Σάββα. Αίθουσα μεγάλη, πολύ ωραία κατασκευή, υλικά που προσδίδουν λάμψη και στον εσωτερικό διάκοσμο, μέσα στα όρια της λελογισμένης κατασκευαστικής δαπάνης αλλά προσεγμένα στους χρωματισμούς, τη συνδυαστική τοποθέτηση και τα σχήματα. Την ωραία εικόνα της αίθουσας, ως αρχιτεκτονικού δημιουργήματος, συμπληρώνουν οι πίνακες του αειμνήστου Καλύμνιου ζωγράφου Νικολάου Μάγκου, τους οποίους δώρισε στη μητρόπολη η χήρα Αννα Μάγκου. Ετσι, η αίθουσα αυτή επιτελεί διπλή λειτουργία: συνεδριακό κέντρο και πινακοθήκη καθ’ όλο το έτος. Μπορούν πια οι προσκυνητές του Αγ. Σάββα να προσκυνούν το ιερό σκήνωμα του οσίου αλλά και να επισκέπτονται την πινακοθήκη.
Τώρα η Κάλυμνος, μετά το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Ελιές, στον Πάνορμο, αποκτά και δεύτερο συνεδριακό κέντρο - το κάθε κέντρο θα προσφέρει τις δικές του λύσεις σε πνευματικές εκδηλώσεις της Καλύμνου. Το αισθητικό αποτέλεσμα της εσωτερικής κατασκευής μιλάει μόνο του και χαρίζει τον έπαινο στο μητροπολίτη κ. Παΐσιο και στον επιβλέποντα αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Θεόδωρο Γιαβάση. Ο χώρος του συνεδριακού κέντρου, ο εσωτερικός αλλά και ο εξωτερικός, φέρουν την αρχιτεκτονική σφραγίδα του μηχανικού Θεοδώρου Μ. Γιαβάση (φωτο), ο οποίος, μαζί με τον πατέρα του Μ. Γιαβάση (επίσης αρχιτέκτονα μηχανικό) έχουν εκπονήσει όλες τις μελέτες δωρεάν.
Μένουν ακόμη εργασίες για την ολοκλήρωση και των δύο άλλων συνεχόμενων αιθουσών. Ωστόσο, το μεγάλο ξεκίνημα έγινε και όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της αίθουσας ένιωσαν βαθιά ικανοποίηση και αισιοδοξία για την πορεία της Καλύμνου. Τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της αίθουσας και την ι. μητρόπολη οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού και φίλοι της εκκλησίας.
Το πρόγραμμα των εγκαινίων περιλάμβανε την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας, τον καθιερωμένο αγιασμό και τους χαιρετισμούς από το μητροπολίτη κ. Παΐσιο, το δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο, την έπαρχο κα. Χρ. Συφουνιού, ενώ ομιλητής ήταν ο μηχανικός του έργου κ. Θ. Μ. Γιαβάσης, ο οποίος εξήγησε τις επιλογές των υλικών και τη διαχείριση του ηλεκτρικού και φυσικού φωτός, καθώς η αίθουσα είναι συνεδριακό κέντρο αλλά και πινακοθήκη. Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε τη δημοτική χορωδία σε αποσπάσματα από το ορατόριο του κ. Γ. Χατζηθεοδώρου «Ο Οσιος Σάββας ο εν Καλύμνω», υπό τη δ/νση του καθηγητή βυζαντινής μουσικής κ. Ι. Λυσγάρη, ενώ στο αρμόνιο ήταν η καθηγήτρια πιάνου κα Ι. Μελά.
Μετά τα εγκαίνια της αίθουσας, έγινε η έναρξη του διήμερου θεολογικού συνεδρίου που οργάνωσε η ι. μητρόπολη, με τις ομιλίες των κ. Στ. Παπαδοπούλου - Οι Πατέρες εξηγούν το μυστήριο της Ενανθρωπήσεως και Ν. Νικολαΐδη – «Ο Θεός των Πατέρων ημών». Το συνέδριο συνεχίστηκε το πρωί της επομένης, 4.12.09, με τις ομιλίες των κ. Ι. Χαλκίτη, πρωτ/τέρου. του Οικ. Θρόνου – Το ορθόδοξο ήθος κατά τον Αγιο Ισίδωρο Πηλουσιώτη», Αθ. Γλάρου – Η σκοποθεσία της Θεολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας», Γ. Σταυροπούλου – «Ο Αγιος Σάββας ο ηγιασμένος και ο Μοναχισμός στην Παλαιστίνη». (ΣΝΤ)
Πηγή Αργώ της Καλύμνου