ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ολη η Κάλυμνος στον Αγιο Παντελεήμονα

Η γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα είναι για τους Καλύμνιους, κάθε χρόνο, ως η γιορτή του Καλοκαιριού που δίνει την ευκαιρία να συναντιόνται οι απανταχού της γης ξενιτεμένοι μας στον ιερό τόπο της ι. μονής του Αγίου.
Φέτος ο κόσμος άρχισε να ανεβαίνει για προσκύνημα από νωρίς το απόγευμα (πολλοί για να γλιτώσουν τον συνωστισμό) και η συνεχής ροή ανόδου – καθόδου κράτησε ως τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Η κορύφωση της προσέλευσης κόσμου σημειώθηκε, όπως πάντα, στον πανηγυρικό εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος από τον επίσκοπο κ. Εμμανουήλ και μεγάλη ακολουθία ιερέων, ενώ στο ιεροψαλτικό αναλόγιο διηύθυνε χορό ιεροψαλτών ο πρωτοψάλτης του ι. μητροπολιτικού ναού κ. Σακ. Ν. Τρικοίλης και συνέψαλλαν οι κ.κ Παν. Αθ. Τρικοίλης, Νικ. Βεζυρόπουλος, Στ. Τσαγκάρης, Ραφ. Σμαλιός, Κ. Σμαλιός (διάκονος), Μιχ. Κουλλιάς, Γ. Γερακιός, ο ιερομόναχος Μάξιμος Βαρβαρής. Το θείο κήρυγμα, με πυρήνα τη ζωή και το πρότυπο του Αγ. Παντελεήμονα, κήρυξε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος.
Την επομένη, στον Ορθρο και τη Θ. Λειτουργία (φωτο αριστερά), προσήλθε πολύς κόσμος για προσκύνημα αλλά και Θεία Κοινωνία. Το θείο κήρυγμα πραγματοποίησε ο επίσκοπος κ. Εμμανουήλ, ενώ ο μητροπολίτης, σε σύντομη ομιλία του, προέβη σε οικονομικό απολογισμό των οικονομικών της ι. μονής (γύρω στις 45.000 το οικον. έτος 2008) και τόνισε με πόνο ψυχής αλλά και αγανάκτηση (αυτό που είχε πει και στον εσπερινό κατά την ομιλία του) ότι το παγκάριο της ι. μονής γνωρίζει συνεχείς διαρρήξεις, σχεδόν κάθε βδομάδα. Και απηύθυνε έκκληση προς τα «δυστυχή παιδιά» των ναρκωτικών να σεβαστούν τον Αγιο. Δεν έπαψε όμως ο κ. Παΐσιος να επαναλάβει και πάλι (όπως έκανε και στον Εσπερινό) ότι και οι έμποροι των ναρκωτικών πρέπει να λυπηθούν τα νιάτα της Καλύμνου.
Η γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα είναι για τους Καλύμνιους σημείο αναφοράς του θρησκευτικού πολιτισμού και της τοπικής λαϊκής παράδοσης.
Από την Αργώ

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Ανακαίνιση και καθαγιασμός της Υπακοής - Χριστιανισμός & Ελληνισμός...

Το εκκλησάκι δίπλα στο Χριστό της Ιερουσαλήμ, η Παναγία Υπακοή (ελάχιστοι… Καλύμνιοι γνωρίζουν ότι ανήκει στην Παναγία) μετά την ανακαίνιση που γνώρισε, έγινε και η τελετή καθαγιασμού της αρχαίας Αγίας Τράπεζας που ξαναβρήκε.
Στις 24.7.09 ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος χοροστάτησε σε ιερή ακολουθία καθαγιασμού και εγκαινίων της Παναγίας. Στο χώρο του Χριστού της Ιερουσαλήμ τελέστηκε Εσπερινός, Ορθρος και Θ. Λειτουργία, η οποία περατώθηκε με την τελετή καθαγιασμού της Αγία Τράπεζας. Η ακολουθία διήρκεσε τρεις ώρες (8-11 μ.μ.) και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Ο σωζόμενος μεγάλος θόλος του Ιερού ανήκει στην εκκλησία «ο Χριστός της Ιερουσαλήμ» (του 5ου αι.) και το διπλανό εκκλησάκι είναι η Παναγία η Υπακοή. Κτίστηκε περίπου το 12 αι., αλλά η σημερινή του οικοδομική μορφή είναι της ανακαίνισης του 1912, επί ιταλοκρατίας
Από την εφημερίδα Αργώ

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στον 3ο Συνέδριο των Δωδεκανησίων της Διασποράς το οποίο διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Καλυμνίων και το portal DodecanesianDream.com
Ρόδος, 1 & 2 Αυγούστου 2009

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Σάββατο, 01 Αυγούστου

09.30 Έναρξη Συνεδρίου και εργασίες - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αρχαγγέλου
20.00 Παρουσίαση συμπερασμάτων & Τελετή λήξης – Μνημείο Πηγές Καλλιθέας
Κυριακή 02 Αυγούστου

09.00 Μνημόσυνο Υπέρ των ανά τη Γη Δωδεκανησίων- Ιερός Ναός Ευαγγελισμού Ρόδου
10.00 Εκδήλωση εορτασμού της ημέρας των Δωδεκανησίων της Διασποράς -Ιερά Μητρόπολη Ρόδου
Μουσική Βραδιά για αντάμωμα των Δωδεκανησιών Ομογενών - Πάρκο Ροδίνι
Η εκδήλωση αποτελεί έκφραση των αισθημάτων ευγνωμοσύνης του Δωδεκανησιακού λαού και των εκπροσώπων του, προς τους συμπατριώτες μας της Διασποράς, για την διαχρονική πολύπλευρη συμβολή τους στην ανάπτυξη των νησιών μας.

Οργανωτικά Συμμετέχουν;

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Συλλόγων Αμερικής & Καναδά
Η Ομοσπονδία :Δωδεκανησιακών Συλλόγων Αθηνών- Πειραιώς
Η Ροδιακή Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτώριας
Το Συνέδριο στηρίζουν:

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Νομαρχία Δωδεκανήσου
Δήμος Αρχαγγέλου
Δήμος Ροδίων

Η παρουσία Σας, θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για όλους τους Δωδεκανήσιους

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας

Μιχ. Κορδίνας Γιώργος Ρούσσος Αλεξ. Παπουράς

Written by :

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ ΜΑΡΙΑ


Στις Σέρρες διεξάγεται το διήμερο 4-5/7/2009 το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου εφήβων -νεανίδων με την συμμετοχή αρκετών παιδιών της Δωδεκανήσου.Την πρωτη ημέρα των αγώνων η Ζωγραφάκη Μαρία του Α.Σ.Καζώνη Καλύμνου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 1500μ.νεανίδων με 3.38.40.κάνοντας καταπληκτική εμφάνιση .Η Μαρία Ζωγραφάκη κέρδισε τις καλύτερες αθλήτριες στην κατηγορία αν και 3 χρόνια μικρότερη και απέναντι στην αθλήτρια που έχει την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα στα 1500μ.Η αθλήτρια του Νίκου Κορφιά μέλος της εθνικής ομάδος κορασίδων με την νίκη της αυτή εντάσσεται και στη εθνική νεανίδων και πιστοποιέι οτι η Κάλυμνος διαθέτει ένα μοναδικό ταλέντο στην ημιαντοχή.Στα 3000μ. στίπλ ο Κοκκινίδης Σκεύος επίσης του Α.Σ.Καζώνη Καλύμνου τερμάτισε 4ος με 9.44.95 κάνοντας συγκινητική προσπάθεια αν και απροετοίμαστος για το αγώνισμα.Ο Σκεύος Κοκκινίδης έχει επίσης συμμετοχές με την Εθνική ομάδα στίβου.
Από τον sports 12.gr

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΡΗ


Αναχώρησε χθές η αποστολή της εθνικής ομάδος για το Μπρεσασόνε της Ιταλίας ,όπου 8-12 Ιουλίου θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων –κορασίδων.Μέλος της αποστολής η πρωταθλήτρια του Α.Σ.Καζώνης Καλύμνου Αναστασία Κάτρη που θα αγωνιστεί στη σφαιροβολία και ο συνοδός προπονητής της Χαραμαντάς Δρόσος.Η Αναστασία Κάτρη είναι για τρίτη συνεχή χρόνια 1η νικήτρια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο αγώνισμα της σφαιροβολίας και φέτος έχει ατομικό ρεκόρ 13.83μ.Στόχος της η απόκτηση πολύτιμων εμπειριών σε μια μεγάλη διοργάνωση με την ελίτ του παγκόσμιου στίβου και απέναντι στη αφρόκρεμα των καλυτέρων αθλητριών.
Από τον sports 12.gr

Ημερίδα για τον Γιάννη Μαγκλή

Γεμάτο το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Ελιές”, το βράδυ της 22.7.089, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Αναγνωστήριο Αι Μούσαι εις μνήμη του Καλύμνιου συγγραφέα Γιάννη Μαγκλή. Η παρουσία του κόσμου απέδειξε ότι οι Καλύμνιοι και ενδιαφέρονται για την πνευματική μας ζωή και νιώθουν υπερήφανοι για το διαπρεπή Καλύμνιο λογοτέχνη.
Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο και 100 χρόνια από τη γέννηση του αείμνηστου Γιάννη Μαγκλή, και το Αναγνωστήριο πραγματοποίησε τη λογοτεχνική βραδιά για να τιμήσει έναν οικουμενικό λογοτέχνη του μικρού αυτού νησιού. Εναν μάστορα του λόγου και μαχητή της ζωής, που δραματοποίησε με τη γεμάτη δυναμισμό αλλά και τρυφερότητα, αισθητική καλλιέπεια αλλά και στοχαστική διάθεση, τις πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες και σκηνές της Καλυμνιακής κοινωνίας, που χρονολογικά καλύπτουν σχεδόν όλο τον 20ο αι.
Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Γ. Πατέλλης και το μέλος του δ.σ. κα Φανή Καπελλά-Κουτούζη, η οποία και έκανε την λογοτεχνική-τεχνοκριτική παρουσίαση του Γιάννη Μαγκλή, ενώ αποσπάσματα από βιβλία του συγγραφέα απάγγειλαν οι κ. Μιχ. Μακρυλλός, Μιχ. Γερακιός και Αννα Χριστοδούλου. Εκπληκτικά ωραίο και τέλειο ως δημιουργία ήταν το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε, έργο της φιλολόγου και σκηνοθέτριας κας Καλλιόπης Λεγάκη (φωτο, στο βήμα) και της Μαρίας Γεντέκου.
Από την Αργώ της Καλύμνου

Ενοχές….

Όταν νιώθουμε ενοχές, συνήθως σημαίνει ότι για κάτι που κάνουμε έχει παράπονο η συνείδησή μας. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πρέπει να τις προσέξουμε, ούτε όμως ισχύει αυτόματα το αντίθετο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επιδρούν στη συνείδηση του ανθρώπου, άλλοι σωστοί και δικαιολογημένοι, άλλοι υπερβολικοί και απαράδεκτοι.

Σε ένα επίπεδο, η συνείδηση είναι έμφυτη στη φύση του ανθρώπου, όπως έμφυτη είναι η διάνοια ή το συναίσθημα. Λειτουργία της συνείδησης είναι να επιτηρεί σε ένα γενικότερο επίπεδο την πορεία της ζωής μας, και να διακρίνει κατά πόσο τη ζούμε σε φυσικά και υγιή πλαίσια, ή αντιθέτως με παραμέληση και ευτέλεια. Όταν η συνείδηση αντιληφθεί μέσα μας μια σκέψη ή πράξη που μας υποβιβάζει σαν ανθρώπους, τότε “ανάβει ένα προειδοποιητικό λαμπάκι”, μας δίνει δηλαδή το βίωμα της ενοχής. Αν εκείνη την ώρα στραφούμε να ακούσουμε αυτό που έχει να πει η συνείδηση, τότε μας πληροφορεί εκτενέστερα σχετικά με την πορεία που θα ήταν καλό να ακολουθήσουμε, και έπειτα μας αφήνει ήσυχους, ελεύθερους να επιλέξουμε. Αν αντιθέτως προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη φωνή της συνείδησης καταπιέζοντας μέσα μας το βίωμα της ενοχής, τότε δε θα μας πληροφορήσει, ούτε εκείνη την ώρα ούτε σε μελλοντικές περιστάσεις που θα χρειαστούμε τη βοήθειά της. Οι δε ενοχές θα παραμείνουν μέσα μας σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο, ίσως για πάρα πολύ καιρό, και θα εκφράζονται άστοχα και παράλογα σε θέματα άλλα.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η συνείδησή μας κάθε άλλο παρά έμφυτη είναι – και μάλλον εκφράζει τις συγκεκριμένες αξίες και προτιμήσεις των ανθρώπων που μας μεγάλωσαν ή της κουλτούρας μας γενικότερα. Ένα παράδειγμα είναι όταν νιώθουμε ενοχές διότι δεν τα καταφέραμε να περάσουμε σε κάποια συγκεκριμένη σχολή, ή διότι αποφασίσαμε να παντρευτούμε κάποιο άτομο για το οποίο ένας από τους γονείς μας διαφωνεί. Τέτοιες ενοχές δεν έχουν την ίδια αξία με τις ενοχές της έμφυτης συνείδησης και είναι καλό κάποιος να τις υπερβαίνει, διότι μας εμποδίζουν από το να ζούμε αυθεντικά τη ζωή μας. Σχετικά με το πώς θα το κατορθώσουμε αυτό δεν υπάρχει εύκολη συνταγή, αλλά αν προσπαθήσουμε πρώτα να ακούσουμε τι έχει να πει η δήθεν “συνείδηση” για το θέμα αυτό (π.χ. “Αυτή την κοπέλα μην την πάρεις διότι είναι φτωχιά”), και μετά το απορρίψουμε μέσα μας με εύλογα επιχειρήματα (“Την αγάπη δεν τη μετράς με τα χρήματα”), τότε είναι πιο εύκολο να νικήσουμε και να διώξουμε από μέσα μας τις περιττές ενοχές. Αν κάποια κατάλοιπα ενοχών επιμένουν, καλύτερα είναι να μην τους δίνουμε σημασία, να τα περιφρονούμε, και σιγά – σιγά με την πάροδο του χρόνου θα σβήσουν.

Ένα απλό κριτήριο για να ξεχωρίσουμε τις χρήσιμες ενοχές από τις περιττές ενοχές είναι το εξής: Αν οι ενοχές έχουν να κάνουν με το ήθος μας - δηλαδή κατά πόσο είμαστε ή δεν είμαστε τίμιοι, εργατικοί, πιστοί στους άλλους - τότε μάλλον προέρχονται από την έμφυτη συνείδησή μας και είναι καλό να τις ακούμε. Αν όμως οι ενοχές έχουν να κάνουν με τις επιλογές μας - δηλαδή τι θελήσαμε να σπουδάσουμε, ποιον άνθρωπο αγαπήσαμε, ποιο επάγγελμα διαλέξαμε - τότε μάλλον προέρχονται από τον περίγυρό μας και είναι περιττές.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι ενοχές είναι χρήσιμες, είναι καλό να τηρούμε ένα υγιές μέτρο, να μην επιτρέπουμε να μας κυριεύει το άγχος και η λύπη. Σκοπός της ενοχής είναι να μας ξυπνήσει από το λήθαργό μας, ώστε να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και να διορθώσουμε την πορεία μας. Από εκεί και πέρα η ενοχή δεν έχει τίποτε άλλο να μας προσφέρει, άρα είναι καλό να την αφήνουμε να φεύγει από μέσα μας.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Συνέντευξη προέδρου στην εφημερίδα Δράσι

H ανεργία που μαστίζει το νησί των σφουγγαράδων, την όμορφη Κάλυμνο, είναι ο λόγος - ο βασικότερος - που υποχρεώνει τους κατοίκους της να μεταναστεύσουν.
Στη Ρόδο, η παροικία των Καλυμνίων είναι από τις μεγαλύτερες.
Μια παροικία, που προσπαθεί - μέσω της Ενώσεώς της - να διατηρήσει τα ήθη και έθιμά της.
Μια παροικία, που προσπαθεί να διατηρηθεί ενωμένη.
Και ο πρόεδρος της Ενωσης Καλυμνίων, ένα ιδιαίτερα δραστήριο άτομο, παλεύει γι' αυτό.
Πως φιλοδοξείτε να δείτε την Ένωση Καλυμνίων;
Ενωμένη και έντονα δραστηριοποιημένη.
Τα τελευταία χρόνια, πάντως, δεν δραστηριοποιείτο τόσο έντονα. Γιατί πιστεύετε συνέβη αυτό;
Δεν υπήρχε ενδιαφέρον -όσο τουλάχιστον θα έπρεπε- με αποτέλεσμα να καταστεί η Ένωση ανενεργή.
Πόσο κοντά στην Ένωση, είναι η παροικία των Καλυμνίων;
Μεγάλο ποσοστό της παροικίας είναι κοντά. Κάποιοι, όμως, λόγω υποχρεώσεων έχουν απομακρυνθεί. Στόχος μας -ως διοικητικό συμβούλιο- είναι να τους επαναφέρουμε και να τους δραστηριοποιήσουμε.
Πόσα μέλη, αλήθεια, αριθμεί η Ένωσή σας;
800 μέλη. Και είναι ενεργά μέλη.
Στο σύνολο, ενεργοί-ανενεργοί, πόσοι είστε στη Ρόδο;
Πρέπει να ξεπερνάμε τις 3.500 με 4.000.
Φιλοδοξία σας είναι να δείτε την Ένωσή σας ενωμένη. Δεν είναι;
Προσωπικά θα ήθελα πολύ να είναι ενωμένη, αλλά...
Αλλά;
Κάποιοι επιδιώκουν -ως φαίνεται- να τη διασπάσουν.
Αναφέρεστε στη νέα κίνηση που κυοφορείται;
Σ' αυτήν ακριβώς αναφέρομαι.
Πως προέκυψε, αλήθεια, αυτή η κίνηση;
Ειλικρινά δεν γνωρίζω. Τον Μάρτιο, πάντως, που είχαμε εκλογές, δεν εξεδήλωσαν κανένα ενδιαφέρον.
Πίσω από την κίνηση αυτή, πιστεύετε ότι υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες;
Δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τυχόν δημιουργία της, θα οδηγήσει στη διάσπαση.
Ένα παροικιακό σωματείο μπορεί να καταστεί πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης;
Δεν το πιστεύω. Δεν θέλω, τουλάχιστον, να το πιστέψω.
Ποια η σχέση σας με το νησί σας;
Το νησί μας, αν και το εγκαταλείψαμε, το αγαπάμε και το επισκεπτόμαστε συχνά.
Οι σχέσεις σας με τις αρχές της Καλύμνου;
Άριστες. Είναι συμπαραστάτες στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη διατήρηση της παράδοσής μας.
Τι ήταν αυτό που σας ανάγκασε να εγκαταλείψετε το νησί σας;
Το μεροκάματο. Στην Κάλυμνο η ανεργία καλπάζει, οπότε υποχρεωθήκαμε να μεταναστεύσουμε.
Έπρεπε να επιβιώσουμε.
Ποιος είναι ο σκοπός του σωματείου σας;
Η διατήρηση της καλυμνιακής παράδοσης, η σύσφιγξη των σχέσεων των μελών μας, η συμβολή σε κοινωφελείς σκοπούς.
Τα μέλη σας, που χρήζουν οικονομικής βοήθειας, τα στηρίζετε;
Η οικονομική δυνατότητα του σωματείου, δυστυχώς, δεν είναι μεγάλη. Μακάρι να ήταν. Κάνουμε, όμως, ό, τι μπορούμε. Τους συνδράμουμε κυρίως στην εξεύρεση εργασίας.
Εκδίδετε, αν δεν κάνω λάθος, εφημερίδα...
Βεβαίως. Μια τριμηνιαία εφημερίδα, με όλες τις δραστηριότητες του σωματείου. Επίσης έχουμε δημιουργήσει και ιστοσελίδα στο Ιντερνετ.
Νιώθετε, όμως, ιδιαίτερα περήφανος και για κάτι άλλο...
Ναι. Το γεγονός ότι καταφέραμε, για πρώτη φορά, να φέρουμε την εικόνα του Αγίου Σάββα στη Ρόδο, με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Mε τον Γιώργο Κωνσταντινίδη, πρόεδρο Ένωσης Καλυμνίων

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Έκθεση Ζωγραφικής του Ισίδωρου Κουτρούλη στο Κατάλυμα της Γαλλίας.

Το Επαρχείο Καλύμνου και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με έργα του Καλύμνιου ζωγράφου Ισίδωρου Κουτρούλη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Κατάλυμα της Γαλλίας(οδός Ιπποτών), την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009 και ώρα 20:00 μ.μ.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 Ιουλίου έως τις 31 Ιουλίου 2009 και θα λειτουργεί καθημερινά 10:00-13:00 το πρωί και 18:00-21:00 το απόγευμα.

Ισίδωρος Κουτρούλης

Γεννημένος στην Κάλυμνο, αρχικά φοίτησε στο σχολείο καλλιτεχνικών εφαρμογών της Ιωάννας Οικονομίδου, όπου σπούδασε ελεύθερο σχέδιο, Β. Αγιογραφία και ψηφιδωτό. Στη συνέχεια φοίτησε στην ΑΚΤΟ, όπου σπούδασε διακόσμηση και εσωτερική αρχιτεκτονική. Εν’ συνεχεία μετέβη στο Παρίσι, όπου φοίτησε στην Ecole ABC de Paris, σπουδάζοντας ζωγραφική, μελέτη μουσείων ενώ παρακολούθησε και ελεύθερα μαθήματα ανατομίας. Φοίτησε επίσης στην σχολή Γραφικών Τεχνών και Διαφήμισης Centro de Estudios Ceac της Ισπανίας. Πριν επιστρέψει στη γενέτειρα του, φοίτησε στο ίδρυμα διεθνών σπουδών ISDA του Λονδίνου, όπου σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θήτευσε για ένα μικρό διάστημα κοντά στον γλύπτη Μιχαήλ Κόκκινο. Επίσης διδάχθηκε Αγγειοπλαστική και Κεραμική σε εργαστήρια στις Κυκλάδες, στην Αθήνα και στην Καστοριά. Έχει εκλεγεί δύο φορές Πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Καλύμνου προωθώντας τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων σε νησιά του Αιγαίου, διαλέξεων σε δημοτικά σχολεία της Καλύμνου, διαγωνισμών ζωγραφικής κ.λ.π. Ίδρυσε το Εργαστήριο Καλών Τεχνών, στο οποίο και δίδαξε για μία επταετία, ζωγραφική, Β. αγιογραφία, ψηφιδωτό και κεραμική. Έργα του έχουν εκτεθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς και σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σαββάτο, 11 Ιουλίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πρόσκρουση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην Αστυπάλαια

Προσέκρουσε, πρωινές ώρες σήμερα, στον προβλήτα του λιμένα Αστυπάλαιας, κατά την πρόσδεση, το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» Ν. Καλύμνου 02, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Κάλυμνο για Αστυπάλαια με 25 επιβάτες, 05 φορτηγά, 01 Ι.Χ, και 02 δίκυκλα . Από την πρόσκρουση δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και πραγματοποιήθηκε έλεγχος από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης, κατά τον οποίο διεπιστώθη η ύπαρξη ρήγματος μήκους ενός μέτρου και πλάτους 0,20 μέτρων, στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου, και σε ύψος 1,30 μέτρα από την ίσαλο γραμμή. Κατόπιν προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης - αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα Νηογνώμονα το πλοίο απέπλευσε την 19:15 για λιμένα Καλύμνου, μεταφέροντας 24 επιβάτες, 02φορτηγά, 05 Ι.Χ. και 02 δίκυκλα. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Αστυπάλαιας.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Συναυλία Δάρα-Παπαδημητρίου στην Κωνσταντινούπολη με Καλύμνιο σολίστα

Στις 13 Ιουνίου 2009 στον περικαλλή ναό της Αγίας Ειρήνης (φωτ.1) , η Φωτεινή Δάρα ερμήνευσε τραγούδια των Παπαδημητρίου, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη αλλά και παραδοσιακά , συνοδεία της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής τής ΕΡΤ και της χορωδίας της ΕΡΤ.
Η συναυλία αυτή ήταν η εναρκτήρια των εορτών "Κωνσταντινούπολη-Πολιτιστική πρωτεύουσα τ
ης Ευρώπης 2010".
Ο ναός τ
ης Αγίας Ειρήνης ήταν κατάμεστος από την ομογένεια, Τούρκους επισήμους, ξένους διπλωμάτες, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέσποζε με την παρουσία του.
Ιδιαίτερη χαρά για το
υς Καλύμνιους είναι η συμμετοχή στην μεγάλη ορχήστρα ως σολίστ του Μανώλη Καρπάθιου όπου με το κανόνι του (φωτ.2) έδωσε Κωνσταντινοπολίτικο χρώμα στις αποδόσεις τής ορχήστρας.
Στο τέλος τής εκδήλωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον συνεχάρη προσωπικά απευθύνοντάς του κολακευτικά σχόλια.
Άλλο ένα τέκνο τ
ης Καλύμνου μας εκπροσωπεί επάξια στη διεθνή σκηνή.

Στην Κάλυμνο όμως πότε θα τον απολαύσουμε ?




Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Δανία- Κάλυμνος και Σαντορίνη στις σελίδες του Τύπου της Κοπεγχάγης

Η εφημερίδα «Politiken» της Κοπεγχάγης δημοσίευσε δισέλιδο άρθρο του δημοσιογράφου Claus Paaske με τίτλο, «Αλιεία σφουγγαριών στην Κάλυμνο», που αναφέρεται στο νησί της Καλύμνου, το οποίο είναι διεθνώς γνωστό για την αλιεία φυσικών σφουγγαριών, τα οποία εξάγονται σε όλον τον κόσμο.
Ο δημοσιογράφος συνομίλησε με συνταξιούχο ψαρά, ο οποίος διηγήθηκε εμπειρίες από το επάγγελμά του, που κόστισε τη ζωή σε πολλούς κατοίκους του νησιού.
Τα φυσικά σφουγγάρια αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων της τοπικής οικονομίας, ενώ για την επεξεργασία τους υπάρχουν ακόμη ειδικά εργοστάσια. Οι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί, παίρνουν, συνήθως μαζί τους, εκτός από τα σφουγγάρια και τοπικό μέλι, που είναι ιδιαίτερα εύγεστο.
Η Κάλυμνος ανήκει στα Δωδεκάνησα, όπως η Ρόδος και η Κως. Έχει καταφέρει να διατηρήσει την αυθεντική ομορφιά της και να προσελκύσει τον επισκέπτη, λόγω της φύσης και των όμορφων παραλιών της, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Οι περισσότεροι από τους Δανούς τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί, εκφράζουν την επιθυμία να επιστρέψουν, καθώς θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους σε χαλαρή ατμόσφαιρα.
Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για το γειτονικό νησί, Τέλενδος.
Η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο για τη Σαντορίνη, με τίτλο «Το νησί της πρωτοπορίας», αναφέροντας πως πρόκειται για ένα νησί που διαθέτει, εκτός από απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πολύ καλά ξενοδοχεία, που ελκύουν πιο ποιοτικό τουρισμό.
Οι δημοσιογράφοι του άρθρου έμειναν έκπληκτοι όχι μόνο από την φυσική ομορφιά της Σαντορίνης, που είναι, άλλωστε, παγκοσμίως γνωστή, αλλά και από τα ξενοδοχεία που επισκέφθηκαν, καθώς είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα καλύτερα του κόσμου.
Το άρθρο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τη διαμονή στο νησί.
Και τα δύο άρθρα ανακοινώνονται στο πρωτοσέλιδο του ένθετου Rejser με μεγάλη φωτογραφία, η οποία έχει τον τίτλο «Ξάστερα βράδια στο ελληνικό πέλαγος».

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ο Γιάννης Μιχ. Μαγκάκης 3ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην «πάλη υποταγής»

Στις 28 Ιουνίου 2009 διεξήχθη στο κλειστό του Ηλυσιακού το πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης τύπου sumbission grappling/submission wrestling (πάλη υποταγής) της shooto greece. O συμπατριώτης μας Μαγκάκης Ιωάννης τoυ Mιχαήλ με 3 νίκες και μια ισοπαλία κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία συν 100kg. Για τους μη γνωρίζοντες το submission grappling είναι από τις σκληρότερες και τεχνικότερες μορφές πολεμικών τεχνών. Στο πρωτάθλημα έλαβαν μέρος 105 αθλητές από διαφορά στυλ όπως (luta-livre,brazillian ju-jitsu, wrestling, judo) ο Μαγκάκης Ιωάννης είναι μέλος του συλλόγου Πάμμαχων luta-livre.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΡΟΔΟΥ συγχαίρει θερμά τον Γιάννη Μαγκαλη και του εύχεται και άλλες πολλές επιτυχίες

Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Δωδεκανησίων της Διασποράς στη Ρόδο, 1 & 2 Αυγούστου

Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί φέτος η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Δωδεκανησίων της Διασποράς, το διήμερο 1 & 2 Αυγούστου. Τη συνδιάσκεψη διοργανώνει η ΤΕΔΚ και τιμώμενο νησί φέτος θα είναι η Κάλυμνος.
Σε συνέντευξη που έδωσα ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος και ο αντιδ/ρχος κ. Φ. Χριστοδούλου, την 1.7.09, ανακοίνωσαν ότι με πρόταση του Δήμου Καλυμνίων η Συνδιάσκεψη θα τιμήσει τρεις προσωπικότητες της Καλύμνου, που διαπρέπουν στον τόπο που ζουν και εργάζονται.

1) Από τον κόσμο της επιστήμης τον κ. Πέτρο Μαραγκό, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
2) Από το χώρο της πολιτικής το γερουσιαστή κ. Γκας Μπιλληράκη (Φλώριδα ΗΠΑ).
3) Από το Χώρο της επιχειρηματικότητας τον κ. Γιάννη Χαλίκο (Ντάργουιν Αυστραλίας).
Η συμμετοχή της Καλύμνου στη Συνδιάσκεψη θα εμπλουτιστεί με έκθεση φωτογραφίας και με συναυλία της Καλυμνιάς τραγουδίστριας κ. Καίτης Κουλλιά.
Και βέβαια με την συμμετοχή από το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Καλυμνιων Ρόδου.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Αγαπητοί φίλοι

Αγαπητοί φίλοι ,
Από το χτεσινό φύλλο της εφημερίδας "Δημοκρατική" , πληροφορηθήκαμε ότι κατατέθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο το καταστατικό ενός νεοϊδρυθέντος συλλόγου.
Σας ενημερώνουμε ότι ο εν λόγω σύλλογος ΔΕΝ έχει καμία σχέση με την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , η οποία ιδρύθηκε το 1949 και έκτοτε εκπροσωπεί την Καλυμνιακή κοινότητα της Ρόδου , διαφυλάσσοντας τις παραδόσεις μας , τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και παραμένοντας ο συνδετικός κρίκος με την Κάλυμνο.
Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι τα "ιδρυτικά" μέλη του εν λόγω συλλόγου ΔΕΝ ήλθαν σε επαφή μαζί μας , ούτε καν ζήτησαν να συμμετέχουν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες προ ολίγων μηνών εάν είχαν μία διαφορετική πρόταση, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή έχει μόνον διασπαστικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα , λόγο για τον οποίο και την καταγγέλλουμε.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , πιστό στην αποστολή για την οποία εξελέγη από τα μέλη της Καλυμνιακής παροικίας της Ρόδου, θα συνεχίσει το έργο του και τις προσπάθειές του για την προβολή της Καλύμνου , των παραδόσεών της και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Καλυμνίων της Ρόδου και της Ελλάδος γενικότερα.
για την ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΡΟΔΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ