ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟ

Εκδόθηκε και το όγδοο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας μας "Μέλι & Ρόδο" . Δεκαέξι σελίδες , με τα νέα του συλλόγου μας και πολλά ενδιαφέροντα θέματα της Καλυμνιακής παροικίας. Μία προσεγμένη έκδοση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου "Ο Άγιος Παντελεήμων" , για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη !

  • Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε όλες της Καλυμνιές και τους Καλύμνιους καθώς και τους φίλους αυτών απανταχού την οικουμένη.
  • Ευελπιστούμε το blog αυτό να σταθεί αφορμή ώστε οι απανταχού Καλυμνιοι να έρθουν σε επαφή με την ένωση Καλυμνιων Ρόδου ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις , σκέψεις ως αναφορά την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας .
  • Εάν η σκέψη σας ταυτίζεται με την δικιά μας επικοινωνήστε μαζί μας στο ekrodou@gmail.com

    Καλή πλοήγηση.!!!!



Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διοίκηση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου συνεδρίασε στις 21 Δεκεμβρίου 2008 και εκτός των άλλων αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή της στο Δήμαρχο Καλύμνου κο Γ. Ρούσσο για τη στάση του σχετικά με το πρόβλημα που ενέκυψε στο Βουβάλιο Νοσοκομείο Καλύμνου, όπου και συνεχίζεται η συμβολική κατάληψή του, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση της Καρδιολογικής Κλινικής. μετά την απόσπαση μιας καρδιολόγου και την παραίτηση ενός ακόμα ιατρού της ίδιας ειδικότητας.
Διαπιστώνεται ότι αντί να πορεύεται η χώρα προς την κατεύθυνση της πλήρους δημόσιας - δωρεάν Υγείας και της ποιοτικής αναβάθμισής της, πραγματοποιείται η μεθοδευμένη υποβάθμιση της προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία περιορίζονται σε βάρος του ελληνικού λαού, των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων στον κλάδο. Ζητάμε να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα νοσοκομεία με άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών.
Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων της υγείας και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην παροχή υγείας και περίθαλψης, σήμερα με τις νέες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία καθώς και με το λεγόμενο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπου προβλέπεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας και όσοι έχουν ανάγκη για εξετάσεις προληπτικής ιατρικής θα πληρώνουν επιπλέον χαράτσι, η δημόσια δωρεάν υγεία και φαρμακευτική περίθαλψη ελαχιστοποιούνται και γίνονται ακριβό εμπορεύσιμο είδος.
Η Διοίκηση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου ζητά τη στελέχωση του Νοσοκομείου Καλύμνου με ιατρικό και άλλο προσωπικό, πρόβλημα που μαστίζει και το Νοσοκομείο Ρόδου χρόνια τώρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο θέλοντας να απαντήσει στο σχόλιο του κου Γ. Βούη επισημαίνει τα εξής:
Δέχεται την «ποθητή ανανέωση προσώπων και στόχων», εφόσον αυτή συνοδεύεται με μία αχρωμάτιστη λογική και επιτέλους μακριά από κόμματα και παραγοντισμούς. Στόχος του ΔΣ της Ένωσης, η οποία και νεανική ματιά έχει και αρκετό μεράκι, είναι η ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του νησιού μας και αποκλειστικά αυτή. Το βάσκανο μάτι, στο οποίο αναφέρεται ο κος Βούης είναι και θα είναι πάντα αυτό όσων επιδιώκουν να αναδειχθούν από την Ένωση Καλυμνίων είτε για προσωπικό όφελος, είτε για όφελος άλλων. Δείτε την προσπάθεια δημιουργίας της αντιένωσης Καλυμνίων, στην οποία ορθώς αναφέρεται ο κος Βούης και η οποία δεν προχώρησε.. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να παραπέμψουμε τους αναγνώστες στο άρθρο 19 του καταστατικού, στο οποίο αναφέρονται τα εξής : « ….δύνανται να διοργανώνονται εντός του πνεύματος του παρόντος καταστατικού και μόνον διαλέξεις, επιστημονικές, ηθικές, φιλολογικές, διασκεδάσεις και εκδρομές, οι οποίες όμως ουδέποτε θα λαμβάνουν οιανδήποτε πολιτικήν μορφήν». Το ΔΣ καλεί όσους διατηρούν τις επιφυλάξεις τους να έρθουν και να μας γνωρίσουν από κοντά, να συζητήσουν μαζί μας, για να μην οδηγούνται σε μη ασφαλείς χαρακτηρισμούς και κρίσεις, χωρίς πρώτα να κουβεντιάσουμε για τη νέα στροφή της Ένωσης. Ίσως αποτελέσει έκπληξη γι αυτούς που σίγουρα η κακή εμπειρία του παρελθόντος να τους οδηγεί στα συμπεράσματα αυτά.
Ναι, υπήρξαν οι παραιτήσεις της Προέδρου κας Ταυλαρίου και δύο ακόμη μελών. Σε λεπτομέρειες όμως των παραιτήσεων δεν θα υπεισέλθουμε κι αυτό όχι από αδυναμία, αλλά γιατί αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι ούτε να ανοίξουμε λογαριασμούς και προσωπικές βεντέτες, ούτε να μπούμε στο παιχνίδι των αντιπαραθέσεων του παρελθόντος, αν και εάν υπάρξουν κακοήθη σχόλια θα αναγκαστούμε να προβούμε σε διαλεύκανσή τους. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε και είναι εκ των ουκ άνευ είναι το ότι ένας πολιτιστικός σύλλογος θέλει αγώνα, προσπάθεια, τρέξιμο και όποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί πρέπει και είναι δέον να παραιτείται. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι σε δύο μόλις μήνες διαμορφώθηκε ο χώρος της Ένωσης, οργανώθηκε χορευτικό για παιδιά και εφήβους, έγινε ιστοσελίδα, συγκεντρώνεται το υλικό για έκδοση περιοδικού – εφημερίδας και βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία μουσικού και θεατρικού εργαστηρίου.
Κινδυνολογίες λοιπόν του τύπου «ο θεός να βάλει το χέρι του», όπως ανέφερε στο σχόλιό του ο κος Βούης είναι τουλάχιστον άστοχες. Αρκεί να ερχόταν στην πρόσφατη εκδήλωσή μας, να έβλεπε τα παιδιά μας που χόρεψαν, για να δει ότι το χεράκι δεν περιμένουμε να το βάλει καμία ανώτερη δύναμη παρά μόνο ο άνθρωπος, ο καθένας από μας και από όλους εκείνους που έχουν το ίδιο όραμα και όνειρο με μας. Τα Διοικητικά Συμβούλια υπήρξαν πολλά, αλλά σίγουρα θα υπήρξαν μέλη που θα το έκαναν για τη χαρά της μύησης στην παράδοση και όχι για το μόχθο της φιλοδοξίας.
«Η ευαίσθητη απαρτία του ΔΣ» της Ένωσης, όπως τη χαρακτηρίζει ο κος Βούης καλεί όλους τους συμπατριώτες μας να έρθουν κοντά της. Καλεί αυτούς, που απλά θέλουν να θυμηθούν, να γευτούν, να ακούσουν και να ταξιδέψουν σε χρόνια μαγικά του νησιού μας, όταν ο σφουγγαράς έφερνε με κόπο το σφουγγάρι, όταν οι γυναίκες και τα παλικάρια τραγουδούσαν τους σκοπούς μας και όταν ο καλύμνιος ήταν λεβέντης, υπερήφανος και αγνός.
Τέλος «η ευαίσθητη απαρτία» μας ναι θα πάει σε νέες εκλογές, για να γίνει πιο δυνατή και να μην είναι ευάλωτη όχι σε ασθένειες ( αφού ο κος Βούης παρομοίασε την κατάσταση με κάποιον σοβαρά άρρωστο ασθενή ) αλλά σε σχόλια και ασθενείς χαρακτηρισμούς.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου πρόκειται να συμμετάσχει στο Bazaar, που διοργανώνει ο Δήμος Καλλιθέας στις Πηγές Καλλιθέας.
Εκτός από το Bazaar θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις στο χώρο.
Οι ημέρες λειτουργίας θα είναι : 20,21,24,26,27,28 και 31 Δεκεμβρίου & 2, 3, 4 και 6 Ιανουαρίου.
Οι ώρες λειτουργίας θα είναι οι εξής :
11.00 - 17.00 στις 20, 21, 27 Δεκεμβρίου & 3 και 6 Ιανουαρίου.
11.00 - 15.00 τις παραμονές στις 24 / 12 & 31 /12
11.00 - 19.00 στις 26 Δεκεμβρίου & 2 και 4 Ιανουαρίου
11.00 - 21.00 στις 28 Δεκεμβρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Καλυμνίων ανακοινώνει, ότι τα πργραμματισμένα για την Παρασκευή και το Σάββατο, 18 και 19 Δεκεμβρίου μαθήματα του χορευτικού δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω πένθους για το θάνατο του συμπατριώτη μας Σκόνη Σακελλάρη.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Σακελλάρη Σκόνη, ο οποίος απεβίωσε εχθές. Ο Κύριος Σκόνης υπήρξε την τελευταία δεκαετία ενεργό μέλος της Ένωσης Καλυμνίων πάντα δραστήριος και ενεργητικός. Γλέντησε με τους καλύμνιους συμπατριώτες του στην καλύμνικη βραδιά, όμως μία μέρα μετά η καρδιά του η γεμάτη ενθουσιασμό και ζωή τον πρόδωσε. Το μεράκι, η καλοσύνη και η ψυχή του ας αγκαλιαστούν από ένα σύννεφο και ας ανέβουν ήσυχα στον ουρανό και ας μονιάσουν με τους άλλους συμπατριώτες μας που χάθηκαν. Ευχόμαστε αιωνία να είναι η μνήμη του και να έχει κουράγιο η οικογένειά του.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Ανακοίνωση

Σας γνωρίσουμε την συμμετοχή του συλλόγου μας στο BAZZAR που θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Ακταίον από αύριο 14 Δεκεμβρίου έως 21 του μηνός με παραδοσιακά προϊόντα του νησιού μας .

ΚΑΛΥΜΝΟΣ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» πραγματοποίησε το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου στην αίθουσα MIKE’S (Εμπορικό Κέντρο Πανάγου), καλύμνικη βραδιά.. Το εξαιρετικό πρόγραμμα και η προσέλευση δεκάδων συμπατριωτών μας χάρισε στη βραδιά την επιτυχία που της άρμοζε και ένα ζεστό κλίμα, που συνοδεύτηκε από πολύ χορό και τραγούδι. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Γεώργιος Κωνσταντινίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμπατριώτες μας για την προσέλευσή τους και ονομάτισε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ευχαριστώντας τα για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ στη συνέχεια χαιρέτισε τους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων Λερου, ΚΩ και Κρητηνιας Ακολούθησε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με χορούς της Καλύμνου από τα παιδιά και τους εφήβους του χορευτικού της Ένωσης, που κυριολεκτικά μάγεψαν με τη χάρη, τη λεβεντιά και τον ενθουσιασμό τους. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιοτατος μητροπολητης Λερου Καλύμνου και Αστυπάλαιας κύριος κύριος Παϊσιος, ο οποίος εκτός των άλλων υποσχέθηκε μετά και από παράκληση του Διοικητικού Συμβουλίου να μεριμνήσει, ώστε να έρθει η εικόνα του Αγίου Σάββα στη Ρόδο για λαϊκό προσκύνημα στις αρχές του Μάη. Κάτι τέτοιο θα γίνει για πρώτη φορά στη Ρόδο και θα συνοδευτεί με τις δέουσες τιμές. Το Διοικητικό Συμβούλιο τον ευχαρίστησε θερμά, καθώς αυτό το προσκύνημα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία τόσο για τους συμπατριώτες μας καλύμνιους όσο και για τον υπόλοιπο Ροδιακό λαό.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Η ιστορία της βασιλόπιτας, είναι μια ιστορία που συνέβηκε πριναπό εκατοντάδες χρόνια , πριν από 1500 χρόνια περίπου , στην πόλη Καισαρεία τηςΚαππαδοκίας, στη Μικρά Ασία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισαρείας καιζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του , με αγάπη , κατανόηση καιαλληλοβοήθεια.Κάποια μέρα όμως , ένας αχόρταγος στρατηγός - τύραννος τηςπεριοχής , ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας ,αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει. ΟΜέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη.Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσεαμέσως την Καισαρεία. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη ,ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν.Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώςκαι ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οιάνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια , δενείχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό.Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότεροκαι άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από τηνπατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει. Οι χριστιανοί της Καισαρείαςαγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν απότα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν , ώστε δίνοντάς τα στοσκληρό στρατηγό να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσειαπό το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό τηςπόλης.Ο Δεσπότης , ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλητου προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψειμέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει τοσεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς , με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνωστα χρυσαφικά έγινε το θαύμα! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη καιαμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρόστρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοίτου αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες τουοι άγγελοι. Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως , ο δεσπότης της , οΜέγας Βασίλειος , βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικάστους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη , δηλαδή να πάρει οκαθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο ΜέγαςΒασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τουςβοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια , όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θαέβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν , τα μοίρασε σαν ευλογίαστους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα ηέκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κιέβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι , η βασιλόπιτα Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τηβασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του ΑγίουΒασιλείου.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Άγιος Βασίλης

http://www.aivasilis.gr/

Η Κάλυμνος υποδέχεται την "κόρη" της



Το περίφημο αρχαίο χάλκινο άγαλμα, γνωστό ως "η κόρη της Καλύμνου" που ψάρεψαν με τα δίχτυα τους το 1995 δύο Καλύμνιοι ψαράδες, μεταφέρεται την Πέμπτη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Καλύμνου.Η μεταφορά θα γίνει με το πλοίο "Διαγόρας", από το λιμάνι του Πειραιά και το άγαλμα αναμένεται να φτάσει στην Κάλυμνο το πρωί της Παρασκευής.Η επίσημη παρουσίασή του, θα γίνει από τον υπουργό Πολιτισμού τον Ιανουάριο, παράλληλα με τα εγκαίνια του υπό ολοκλήρωση Μουσείου.